National Enquire och David Pecker försöker pressa Jeff Bezos till att dementera uppgifter publicerade i Washington Post – annars tänker tidningen publicera nakenbilder på Bezos tillsammans med intima meddelanden. En fråga som lite glömts bort i sammanhanget är – hur har skvallertidningen kommit över bilderna och meddelande?

Nej, jag tänker inte försöka att efterforska tidningens källor. Det vore mig helt främmande utan jag är mer intresserad av hur National Enquirer kommit över personliga, känsliga meddelanden och bilder som skickats med Bezos telefon.

För här kan det finnas en avlyssningsskandal fullt i nivå med News of the World, tidningen som stängdes ned efter det att det avslöjats att tidningen hackats kändisars telefoner i jakten på skvaller.

Macken X: National Enquirer försökte utpressa Jeff Bezos

Läckt

Bilderna och de intima meddelandena har läckt och lämnats över till National Enquirer och David Pecker.

Har Jeff Bezos varit slarvig och lämnat sin telefon obevakad?
Även om det är roligt med konspirationer så är det inte uteslutet.

Har Bezos varit oförsiktig så att något av hans konton har kunnat hackas?
Det är den vanligaste förklaringen.

Jeff Bezos själv är god för sisådär en 130 miljoner dollar så han anlitade ett gäng toppkrafter, säkerhetskonsulter, för att ta reda på hur tidningen kommit över uppgifterna. Sedan skrev han ett blogginlägg där han avslöjade David Peckers och National Enquirers utpressning, för det är vad det är, utpressning.

Trump

Snett ute till höger finns ytterligare en person som inte är helt ointressant i sammanhanget – Donald Trump. Han hatar Washington Post och han hatar Jeff Bezos. Han är däremot kompis med David Pecker och det är en del i anklagelserna mot National Enquirer, att David Pecker använt tidningen för politiska syften. National Enquirer har bland annat köpt bilder, dokument och information som kan kopplas till Trumps kvinnoaffärer – för att sedan inte publicera någonting överhuvudtaget.

Är det någon som på allvar tror att Trump är ledsen?

Det faktum att Trump sedan uppvisar sedan en monumental okunskap i hur det är att äga en tidning av Washington Posts kaliber kan vi ta i ett annat sammanhang.

Avlyssnad

Så, tillbaka till Bezos telefon och National Enquirer. En av de säkerhetskonsulter som Jeff Bezos anlitade heter Gavin de Becker och  det är ingen duvunge i sammanhanget. Han driver ett eget bolag sedan många år tillbaka vars huvudsakliga verksamhet är att hjälpa offentliga personer att skydda sig, sin person och sin information. Gavin de Becker har varit rådgivare åt två presidenter, tagit fram en modell för hur enskilda ska kunna skyddas (MOSAIC) och han har också jobbat med olika förebyggande program för att stoppa våld i hemmet. Gavin de Beckers slutsats är ett Jeff Bezos kan ha avlyssnats och att den eller de som gjort det har jobbat på uppdrag av myndigheter eller en regering.

The Hill

Regering

Den naturliga frågan i sammanhanget är då vilken regering?

Här blir det fritt fram för spekulationer och det gissas friskt i amerikanska medier och bland amerikansks krönikörer. USA, Israel; Ryssland och Saudi Arabien finns med på den listan. Därmed inte sagt annat än det. Saudi Arabien är annars en inte helt ologisk gissning. Regimen mördade den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som jobbade för Washington Post och det finns anklagelser riktade mot David Pecker för att ha jobbat åt den saudiska regimen. Sortera in allt detta under spekulationer då det inte finns några säkra bevis som pekar åt något håll, inga som offentliggjorts i alla fall.

Ett grundtips – hämta popcorn, det här är inte över än på långa vägar.