Elisabeth Warren har satt samman en kommitté som ska se över och analysera hennes chanser att bli det demokratiska partiets kandidat till presidentposten. Hon är därmed en allvarlig utmanare och ett högst påtagligt hot mot republikanerna och Trump.

Juristutbildad, advokat och tidigare professor i juridik med konkurslagstiftning som specialitet. Tidigare rådgivare åt Barack Obama och en av tungviktarna i det demokratiska partiet. Hon har inga skandaler att dra runt på och som plockas fram för att försöka att skada henne. Den enda fläcken är den diskussion om hennes arv där hon till sist plockade ett DNA-prov för att styrka att hon härstammar från Amerikas urbefolkning. Det ledde till kritik både från representanter för urbefolkningen, partikamrater och naturligtvis från republikaner med Trum i spetsen som kallade henne för Pocahontas.

Finanskrisen

Hon är en vass retoriker, förkämpe för onsuehmnträtt och drev på för att de amerikanska bankernas skulle regleras efter finanskrisen 2008. En reglering som nu Trump till stora delar har monterat ned. Elisabeth Warren behärskar Twitter lika bra som Trump, om inte bättre därför att hon håller sig till sanningen och fakta. Något som Trump har mycket svårt för. Naturligtvis vrider Warren till det hon skriver, det är trots allt politik det handlar om. Hon är lika naturligt subjektiv eftersom hon driver sin tes och vill får fram sina åsikter och det är hon som sagt bra på, betydligt bättre, tydligare och rakar än vad Trump är.

Retoriskt och verbalt så är hon Trump klart överlägsen men hon har två saker som talar emot henne:

  • hon är kvinna
  • hon är för amerikanska förhållanden liberal och progressiv

Hon är vänster för att förenkla det men kom då ihåg att det är ett amerikanskt vänster vilket för svenska förhållanden landar nånstans till höger om mittfåran.

Medelklass

Hennes budskap nu tar sikte på den amerikanska medelklass som är den grupp som ända sedan kriget har fått bättre förhållanden men som på senare år tappat i inkomster och levnadsstandard. Warren anser att pengarna har gått till det republikanska partiets rika finansiärer. Elisabeth Warren är därmed Trumps raka motsats, även om Trump kan prata om vanligt folk när det passar honom.

Warrens besked innebär inte att hon kommer att utmana Trump. Det finns fler inom det demokratisk partiet som kan tänka sig att kandidera

– Joe Biden, före detta vice president med Barack Obama när förvisso 77 år gammal men han är populär och han kan maktspelet i Washington.
– Bernie Sanders var fram till presidentvalet en oberoende kandidat. Populär bland ungdomar och mer radiala och liberala kretsar. Anser sug sjöälv ligga de nordiska socialdemokraterna nära.
– Cory Booker, senator från New Jersey, svart och han framställs ibland som den nye Obama. Åldern anses därmed ligga honom i fatet. Han är 47 år vilket är ett ”bara” i politiska sammanhang.
– Amy Klobuchar, senator från Minnesota som hör hemma på partiets vänsterkant.
– Kirsten Gillibrand, senator från New York som hör hemma i mitten av det demokratiska partiet.

Listan kan göras ännu längre för det finns gott om utmanare vilket i sig kan innebära ett problem för partiet och för väljarna.

Warrens besked är det Trump inte ville höra även om hans ego är alldeles för uppblåst för att han i det här skedet riktigt ska förstå vem han kommer att få emot sig. Elisabeth Warren är tuff, stentuff och Trumps bufflighet, lögner och överdrifter kommer att inte att rubba henne eller få henne att tappa fattningen. Hon kommer att slå tillbaka med fakta och sylvass retorik. Två saker som Trump inte alls behärskar.

Amerikansk politik blev plötsligt rolig igen.