Donald Trump säger sig inte vara orolig för Apple eller Apples aktiekurs och säger i ett uttalande att Apples aktie har ökat i värde med flera hundra procent under hans tid som president – vilket inte ens är i närheten av att vara korrekt.

Det för oklart var Trump fått sina siffror från eller om han gör som han brukar, hittar på. När Trump tillträdde som president så låg Apples aktiekurs på 121 dollar per aktie. Idag handlas den till 148 dollar per aktie. Det är inte en ökning med ”flera hundra procent” och även om du räknar med Apples högsta pris under Trumps tid i Vita Huset så handlar det om en ökning med runt 90 procent, inte flera hundra procent.

Noterbart i sammanhanget är också att Trump numera slutat att slå sig för bröstet och hävda att han skapat världens bästa ekonomi med hänvisning till börsens utveckling.  Det är väl inte osannolikt att det kan ha att göra med att hans eget agerande, uttalanden om Syrien, Afghanistan, order om att dra tillbaka trupper och ett pågående handelskrig med Kina i vart fall inte bidragit till att lugna Wall Street,

Märkligt uttalanden

I sammanhanget så har Vita Husets rådgivare Larry Kudlow, chef för National Economic Council, kommenterat Apples vinstvarning med en egen hypotes som går ut på att Kina ska ha stulits Apples teknik och att Kina nu konkurrerar med Apple med kopiera teknik.

”I don’t want to surmise too much here, but Apple technology may have been picked off by China and now China is becoming very competitive with Apple. You’ve got to have rule of law. There are some indications from China that they’re looking at that, but we don’t know that yet. There’s no enforcement; there’s nothing concrete”

Kudlow gör uttalandet i en intervju med Bloomberg TV.

(Anledningen till att det saknas en länk ovan är att Bloomberg har välsignat mänskligheten med en urusel sökfunktion på sin hemsida där det är praktiskt taget omöjligt att överhuvudtaget hitta relevant information med)

Kudlow gör gällande att Kina stulit Apples tekniska lösningar och sedan skapat kopior som nu är på väg att konkurrera ut Apple. Så var finns alla dessa kopior?

Du kan inte köpa dem i Kina även om det finns gott om piratkopior som även säljs över disk. Det är svårt att veta vad Kudlow egentligen menar om det inte är nu så att han antyder att Huawei och andra kinesiska tillverkare kopierat och stulit Apples tekniska lösningar. Det är ett märkligt uttalande hur som helst.

 

Share This