Trump blinkade först, två gånger, och framstår som förlorare i striden med demokraterna i allmänhet och med Nancy Pelosi, demokraternas talman i synnerhet. Pelosi synade Trumps kort och Donald Trump förlorade och fick gå med på att öppna upp den amerikanska statsapparaten igen.

Trump själv twittrade så sent som igår att han inte tänkte ge sig och att han krävde 5,7 miljarder för att bygga en mur mot Mexico.

Idag gjorde Trump precis just det, gav sig, och tvingades gå med på en uppgörelse som i stort sett inte förändrar någonting. Demokrater och republikaner ska utreda gränsskyddet men så mycket mer innehåller inte uppgörelsen och det är samma förslag och uppgörelse som Trump tackade nej till för 35 dagar sedan. Han har fått backa hela vägen tillbaka och han har inte fått en dollar mer, han har inte fått någon mur och den uppgörelse som han ”stolt” meddelade är ett politiskt nederlag som inte ens hans mest inbitna anhängare kan försvara. Det är bara Trump själv som på sedvanligt sätt hävdar att han har vunnit.

Löner

800 000 offentligt anställda kan nu gå tillbaka till sina jobb och få ut sina löner retroaktivt och under den kommande tre veckorna så ska demokrater och republikaner arbeta fram en permanent lösning. Det är ingen djärv gissning, ingen högoddsare att tro att den lösningen inte innehåller någon mur mot Mexico.

Trump förlorade idag och han kommer att förlora om tre veckor.