Den 25 februari är det stopp för övergångar och värvningar i NHL och den 15 februari är stoppdatumet för svenska SHL. Det lär hända saker i båda ligorna och inte minst i NHL där det ska rustas inför ett kommande slutspel.

New York Islanders

Islanders har genomgått en lika mäktig som dramatisk förändring sedan fjolårets säsong. Just nu leder laget Metro efter att ha slagit NHLs bästa kan för stunden, Tampa Bay Lightnings och även regerande mästarna Washington. Det med att jag utan suiperstjärnor och med nästan 10 miljoner dollar i outnyttjad lönebudget.

Så frågan är då vad Lou Lamoriello kan ha för planer?

Backar

Islanders backbesättning är idag en viktig del av NHLs bästa försvar tillsammans med målvakterna Lehner/Greiss. Defensiven är egentligen inget problem och nere i AHL finns bra, duktiga backar som kan kallas upp om laget skulle drabbas av skador. Här finns spelintelligens i Sebastian Aho och tuffhet i Seth Helgeson. Islanders har en tung, fysisk backuppsättning vilket talar mot Aho men för Helgeson om någon ska kallas upp. Oavsett vilket – Lamoriello har inget skriande behov av backar.

På forwardsidan finns utrymme för förbättring, inte minst i powerplay. Jordan Eberle har inte riktigt hittat rätt i år och Tom Kunhackl har lånats ut till Bridgeport Sound Tigers för att komma igång. Ross Johnston är stork stark och elak och ju tuffare matcherna blir desto mer värdefull lär han bli. Jag tror att han kan stå lite på tillväxt tills det börjar att dra ihop sig. Andrew Ladd är skadad, har börjat sin rehab och åker skridskor men det skulle överraska många om han klev rätt in i laget och bidrog offensivt.

Spelare

Islanders behöver en spelare som kan styra, hålla i pucken och ta tag i ett haltande powerplay. Sedan är det en helt annan sak om Lamoriellos plan är att värva en klok, rutinerad center eller om han slår till om tillfälle ges och han kan komma över den spelare han anser att laget behöver. Det behöver inte nödvändigtvis vara en superstjärna, en franchisespelare eller någon som ska ta över efter John Tavares. Mot bakgrund av hur Islanders spelar ishockey just nu så har Lou Lamoriello allt annat än bråttom och han behöver inte heller sy ihop en komplicerad affär snabbt för att lösa en massa problem med laget.

New York Islanders spelar sin bästa ishockey på årtionden, har NHLs bästa försvar, de tuffaste backarna och ligans värsta fjärdefemma. Ska det göras ändringar så ska det göras med fingertoppskänsla och frågan är om inte Lou Lamoriello i det läget väljer en spelare vars kapacitet och kvaliteter ingen kan ifrågasätta?

Värvas

Jag tror det och värvas det något före den 25 februari så är det därför Lamoriello tror att det är en spelare som kan ta Islanders långt i ett slutspel, alternativt en spelare som du kan bygga på inför kommande säsonger. Det har spekulerats om Ho-Sang mot Edmontons finske Jesse Puljujarvi. En trade som ser ut att kunna göras tämligen rakt av. Nu är Jesse Puljujarvi ingen stjärna, ingen kanon utan en ung lovande spelare som inte riktigt hittat rätt i Edmonton. Detsamma kan sägas om Ho-Sang fast i Islanders.

Lou Lamoriello är också en GM som kan slå till snabbt om han tycker sig ha hittat rätt spelare. Han sydde snabbt ihop värvningen av Ilya Kovalchuk från Atlanta till New Jersey Devils 2010 och han har också sytt ihop flera affärer som har handlat om att hyra in spelare. Det har spekulerats om Matt Duchene tidigare och kanske blir lösningen att Islanders hyr Duchene.

Skellefteå AIK

I Skellefteå är ingen nöjd med AIK har presterat hittills även om laget nu äntligen ser ut att klättra tabellen och kan rada upp ett antal segrar i rad. Spelet har onekligen sett bättre ut på senare tid men det finns problem i lagbygget som huvudsakligen handlar om backar som inte kan slå de snabba, långa viktiga passningarna i uppspels-fasen, en skriande brist på klassiska centrar och forwards som kan teka. Spelande backar är nu inte bara Skellefteås problem, det är hela ligans problem. Skellefteå AIK drömmer säkert om en Tim Heed eller en David Rundblad. Den senare gräver guld i KHL men Heed kan kanske gå att locka tillbaka men knappast i år. Axel Holmström har dragits med skadeproblem och inte lyckats ta en plats i NHL och där håller garanterat Skellefteå AIK tät kontakt med succén från slutspelet 2015.

Sedan är då frågan om de spelare som Skellefteå söker finns i andra ligor ich om sportchefen Mikael Lindgren får styrelsen att öppna börsen/budgeten lite till?

På pappret så ska Skellefteå AIK ha ett slagkraftigt lag men flera av värvningarna har inte levererat – förrän nu. Bud Holloway ligger på ett poäng per match i snitt och Edwin Hedberg har hittat nya kompisar i Andreas Wingerli och Tim Söderlund. Även målvakten Mantas Armalis spelar på en helt annan nivå än tidigare. Juhamatti Alltonen trampar vatten och han har visat mycket lite av sina hockeykunskaper. Mathis Olimb håller i stort den förväntade nivån, han är bra, men i Skellefteå ställs högre krav än så. Det är också så att några av de egna spelarna inte riktigt tagit det förväntade steget. Linus Lindström och Flip Berglund åter fortfarande efter formen.

Skellefteå AIK behöver förstärka men frågan är om det finns spelare tillgängliga?