Även Samsung har nu gått ut med en vinstvarning. Den koreanska teknikjätten anger hårdare konkurrens från kinesiska tillverkare som anledning till att Samsung inte räknar med att nå sin egen prognos för det kommande kvartalet.

I Samsungs fall handlar det om att vinsten kan ha minskat med 29 procent i förhållande till den tidigare prognosen, alltså en kraftig nedgång. Samsung bedömer vidare att nedgången kommer att fortsätta även under nästa kvartal för att sedan återhämta sig något under det andra kvartalet då flera tillverkare har flaggat för att de kommer med nya modeller.

China boasts the world’s biggest smartphone market, but a slowing economy, exacerbated by a trade war with the United States, has seen demand for gadgets drop across the tech sector. Growing support for domestic champions has also impacted foreign brands, with Samsung’s market share falling to 0.9 percent from a high of 18.2 percent in 2013.

Still, the South Korean firm’s chips power the handsets of most major makers, including Apple and China’s market leader Huawei Technologies Co Ltd [HWT.UL]. Its memory and processor chips account for over three-quarters of overall profit and about 38 percent of sales.

Reuters