I takt med allt snabbare uppkopplingar så bryr vi oss allt mindre om att optimera – speciellt bilder. Det leder till allt långsammare hemsidor, helt i onödan.

Macken X, den här bloggen är inte en blixt-snabb webbplats och den kommer inte att bli det heller därför att den har en design som passar för ett magasin, en nyhetssida eller en tidningssida. Innehåll, krav på översyn och visningar av information ställer till det men det är ingen ursäkt för att inte jobba med bilder och göra det som är möjligt.

Slarver

Jag är själv en slarver på den punkten ska tilläggas så att ingen uppfattar den här texten som en massa pekpinnar.

I de olika textblocken på startsidan (här) så ligger en rad bakgrunder. De bakgrunderna är i original på flera megabytes i storlek, alltså den mängd data som ska skickas innan bilden visas.

Optimera

Jag har provat att optimera bilderna i flera steg och jämfört storleken på bilderna.

Steg 1 – medium (Adobe Photoshop)

Bilderna landar på ett snitt som liger över 500 KB

Steg 2 – låg

Bilderna landar på ett snitt på 100-200 KB

Steg 3 – låg kvalitet, manuell korrigering

Bilderna landar på ett snitt på under 75 Kb

En startsidan som tidigare låg på i snitt 4 MB är nu nere på under 1 MB om vi räknar bakgrunderna.

Synligt så syns ingen skillnad. Det är inte så att sidans design påverkats negativt, att bilderna är synbart sämre, de är bara avsevärt mycket mindre ich det handlar om att optimera bilderna så att de är ungefär 30 procent av de tidigare storlekarna. Resultatet är en snabbare webbplats.

Enkelt

Till saken hör att jag inte ställt in massa olika profiler, inställningar eller annat i Adobe Photoshop eller Pixelmator. Jag har provat att komprimera bilderna  lite olika mycket efter att först ha dragit ned dem till maximalt 1480 pixlar. Jag har alltså både dragit ned dem till ytan och komprimerat informationen, hårt. Utöver det så har jag också ställt in Smush, som är den bildplugin, som jag använder mig av, att dra ned alla bilder till maximalt 1920 pixlar. Även det är väl tilltaget och sannolikt skulle det vara fullt möjligt att kapa ned bilderna lite ytterligare.

Anledningen till att jag använder Smush är att jobbet med bloggen också måste flyta på. Jag skriver massor, publicerar massor och det är inte helt praktiskt att sitta och optimera varenda bild som ska in. Därför kör jag med en plugin som gör det automatiskt.

Nu är Macken X hela 1 Mb mindre i storlek, trots samma innehåll, slides och annat som är utmärkta redskap för vii vissa en massa men som drar ned prestandan. Det betyder att bara en timmes jobb resulterade i en 25 procent mindre startsida.

Låt mig ta ett exempel till – den utvalda bilden för denna text är i original 1.2 Mb i storlek. Efter att ha processats av Smush (automatiskt) så har den skalats ned och optimerats till lite drygt 260 Kb.

Min poäng

Har du en webbplats, en blogg, en hemsida eller en butik – se över de bilder du använder. Dina besökare kommer att uppskatta det.

Share This