Nästa strid om din information, dina data, kommer att utspelas i din tv. Här finns vad du tittar på, när du tittar på det och hur länge du tiotal på tv-program, tv-serier och filmer. Dina tv-vanor avslöjar vem du är, vad du är intresserad av och här kommer du att vara måltavla för riktad reklam.

Jag gillat sport. Den som vill ta reda på vilken sort, vilka lag och som vill kartlägga mina tittarvanor kan gör adept enkelt genom att se vilken sport jag följer, när och var. Denne någon kommer då att få reda på detaljerad, personlig information.

Genom att kartlägga mitt tv-tittande så går det att samla in information om vad jag tittar på, när jag tittar och med den informationen så går det att skräddarsy riktad reklam på ungefär samma sätt som ute på nätet. Även om den som samlar in information inte vet att det verkligen är jag som tittar så är det lika ointressant i min tv som det är ute på nätet. Det räcker med att veta att jag tillhör målgruppen.

Nästa strid

I en modern tv-apparat så går detta att göra redan idag och många av våra tv-apparater har Android TV under skalet och tv:n är inte sällan knuten till ett Google-konto. Du kan installera appar och det kräver ett konto. Därmed är steg ett taget – din tv är knuten till dig. Ponera nu att kontot i din tv läggs samman med din dator – ni använder samma Google-konto.

Nu ska tilläggas att detta ännu inte görs i stor, omfattande skala, idag, inte såvitt jag vet men är det någon som tror att det inte kommer att göras inom en nära framtid?

Är det någon som på allvar tror att Google, Samsung, LG och alla andra tv-tillverkarna kommer att kunna motstå detta köttben i form av personlig information?

Google

Google lovade under flera år att inte samköra Google-konton med You-tube konton. Det görs idag och Google samkör alla sina tjänster och samlar in information via alla sina tjänster:

  • Google Chrome, operativsystemet
  • Google Chrome, webbläsaren
  • Google, sökmotorn
  • Youtube
  • Google DNS:er
  • Google Analytics
  • Android. operativsystemet
  • Google Pictures
  • Google Docs

Notera nu att detta bara är några exempel på hur sökjätten samlar in information om oss.

Inte bara Google

För tydlighetens skull ska också sägas att det här primärt inte handlar om Google, även om jag tagit dem som ett exempel. Den information som kan plockas in genom att kartlägga vårt tv-tittande är så detaljerad och ger ett så värdefullt underlag för vilka vi är att inom en nära framtid så kommer striden om vår information att intensifieras och striden kommer att landa i våra tv-apparater – och striden har redan inletts.

TV-tillverkarna vill att vi registrerar oss, skapar konton och för att vi ska göra det så lockar de med olika tjänster och funktioner, Data samlas in redan idag, även om det inte görs, ännu, i samma utsträckning som ute på nätet. Det är också därför tillverkarna tillhandahåller uppdaterade versioner av de operativsystem som styr våra tv-apparater. Det handlar inte bara om nya smarta funktioner utan också om att kunna utveckla datainsamlingen. Tidigare köpte du en tv-apparat, ställde den på plats och sedan visste ingen utom du själv vad du tittade på och när. Du registrerade inget annat än tv-apparaten i sig, för licensens skull. Sedan stod tv:n där, år efter år tills du tröttnade och klev iväg till tv-handlaren och köpte en ny tv. Det kunde gå 5-10 år innan tv:n byttes ut. Idag registreras din tv på dig, på ett konto som kan knyts till dig som individ.

Steget är därmed kort till att ta reda på vad du tittar på.

Share This