Telefonen ringer. Det är ett okänt nummer och första ingivelsen är att trycka bort samtalet men det kan vara en ny kund, en gammal kund som bytt telefonnummer så jag svarar. Det är en försäljare.

Det är nästan alltid en försäljare som nu hamnat i den oerhört svåra uppförsbacken att försöka att övertyga mig om att köpa något genom att ringa upp ett telefonnummer som finns i NIX-registret. Mitt telefonnummer finns där av ett skäl och om du som försäljare ändå ringer mitt telefonnummer för att försöka att sälja något så har du just bevisat två saker:

. du bryr dig inte om vad jag tycker eller vill
. du har ett uppdrag, ett jobb, och din arbetsgivare bryr sig inte om vad jag vill

Förnamn

En artig, för mig fullständigt okänd person inleder med att tilltala mig med förnamn och hen gör det 4-5 gånger redan under inledningen. Jag vet inte vilken försäljarskola som lär ut att det ska skapa en slags familjär, vänskapsstämning och att det ska underlätta en eventuell försäljning. I mitt fall är du dyngtorsk redan där. Tro mig, det blir ingen affär och du har en snöbolls chans i helvetet att komma så mycket längre.

Det är inte så att jag är otrevlig men jag kommer att avsluta samtalet där för jag vill inte köpa reklamplats på några lotter, vara med och köpa in reflexvästar, foldrar eller vad det nu kan vara. Jag vill inte byta telefonabonnemnag och oavsett vad du tycker om det så är min tid, min tid och jag väljer att disponera den precis som jag vill. Ett sådant val är att sluta att lyssna på dig eftersom det inte kommer att bli någon affär. Det handlar om att spara din tid och min tid så att vi båda kan göra något annat.

Missar

Det finns en del roliga säljare som ringt upp under åren. En av dem blev irriterad på mig därför att jag avbröt honom och förklarade att det inte skulle bli något byte av telefonabonnemang därför att jag:

. var nöjd med nuvarande leverantör och att jag läste på ganska ordentligt innan jag skaffade mit abonnemang
. aldrig gör affärer via telefon
. att jag inte hade mer tid över för hans förslag

– Men du måste väl höra vad jag har att säga?, snäste han till, uppenbart irriterad.

Nej, jag måste ju nu inte det. Jag behöver inte alls lyssna på vad du har att erbjuda. Det är du som ringer mig och som vill göra anspråk på min tid, inte tvärtom.

Jag la på luren.

Två minuter

En ung artig kvinna ringde upp, frågade om jag hade två minuter och jag svarade att om, hon ville sälja på mig något så hade jag inte det. Hon fortsatte med att berätta om något slags lotteri och ”projekt” som skulle dras igång i samarbete med Skellefteå kommun och lokala företag till hösten. Det skulle säljas lotter av lokala föreningar och nu ville hon ha en del av mina pengar för att mitt företag skulle synas på deras hemsida och på lotterna.

Instinktivt så tror jag inte att det existerar något ”projekt” i egentlig mening, inte utöver att några föreningar ska lockas att sälja lotter och jag vet inte hur samarbetet med kommunen ser ut men låt mig säga så här, utan att ha orkat att kolla upp saken – jag är skeptiskt!

Hur som  helst så avbröt jag henne och förklarade att det inte var intressant, att vi har några lokala föreningar som vi stöttar och att vi inte var intresserade av att köpa något lotteripaket. Hon svarade med att eftersom hon nu fått två minuter av mig så tänkte hon fortsätta att prata.

Jag vet inte vilken försäljarskola som lär ut att en bra strategi är att inte lyssna på kunden, eller en potentiell kund.

Jag la på luren i dne ,ån du nu gör det med moderna mobiltelefoner.

Ditt jobb

Jag förstår naturligtvis att det är ditt jobb att sälja. Det är mitt jobb också. Du försöker göra det du har betalt för så bra du nu kan men det finns några inslag i den här historien som du bör ta till dig:

. det är ingen bra idé att ringa en NIX:ad telefon
. det är ingen bra idé att inte lyssna på den potentiella kunden

Det är nämligen min tid du vill ta i anspråk – inte din tid.

Share This