Interaktiv tv. TV där du ska göra val, följa musik, välja vad som händer i nästa scen – det är Bandersnatch. det är också en del av Black Mirror, en mörk, satirisk tv-serie.

Det är 1984 då spelindustrin föddes och då pixlig grafik var nytt, det vi nu kallar retro. Det var affischerna för dataspel alltid var häftigare, grafiskt, än själva spelen och innehållet. Bandersnatch väver samman Matrix, droger, uppror och unga kreativa, könsliga hjärnor där du styr det som ska höjda, till vissa del.

Version

Där i ligger ett av problemen med interaktiv TV. Det jag skriver om, den version jag skriver om är inte den version du kommer att se på. Det betyder att den historia som jag har sett inte är den historia du kommer att se på. Det gör också att vi inte kan prata om tv-programmet på samma sätt som tidigare.

Valen du kan göra är snyggt inlagda. Historien stannar inte av, står inte still utan den rullar hela tiden på och du har en viss tid på dig att göra din val – gör du inte det så tas ett förvalt beslut. Basen, grunden och historien handlar om en programmerare och ett spel. Beroende oxå vilka val du gör så kan ditt spel få olika betyg vilket visas upp i ett tv-program. Är det poängen med Bandersnatch?

Jag vet inte.

Är poängen att röra till det i huvudet på tittaren genom att anknyta till en filosofisk diskussion om dina egna fria olja, som du ör styrd eller inte?

Jag vet inte det heller.

Bra tv

Är det bra tv då?

Det vet jag och mitt svar och omdöme är, inte särskilt.  En del val stoppar upp historien och du får delvis börja om, göra om ett val för att historien ska föras vidare framåt. Det blir en del korta repriser som gör att det blir hackigt. Historien förlorar tempo, stämning och den landar mer i själva interaktiviteten, att du kan göra val, än i att berätta en historia. Ett annat mer påtagligt problem är att tekniken inte fungerar med Apple TV eller med Google Chromecast. Två stora och viktiga plattformar exkluderas.

Här i ligger en del av problemet – oavsett om du använder dig av interaktiv tv eller inte så måste den grundläggande historien vara intressant. Du måste ha något att berätta och det är jag inte helt säker på att Bandersnatch har. Det är en skräddarsydd historia med olika val men det är en historia utan riktiga poänger.

Betyg

TV-program: Bandersnatch
Distributör: Netflix
Betyg:

Share This