När medierna jämför olika telefoner så görs ofta listor som förleder konsumenten att tro att bara för att en funktion finns där så är den likvärdig med exempelvis Apples Face ID.

Den holländska konsumentorganisationen Consumentenbond där 110 telefoners ansiktsigenkännings-funktion (hopplöst ord) testats visar att det inte alls är så. Du kan inte köpa en pålitlig, säker mobiltelefon idag om du väljer en mellan- eller budgetmodell med Android. Du får inte samma kvalitet och samma pålitliga funktioner om du köper en telefon för 5 000, 6 000 kronor som om du väljer iPhone XR som kostar runt 10 000 kronor.

Foto

Fyra av tio testade telefoner har en så dålig säkerhet när de ska känna igen ett ansikte att det räcker med ett foto för att låsa upp telefonen. Ett foto som kan plockas från Facebook, Instagram eller något annat socialt media där det finns bilder på dig. Funktionen är ingen säkerhetsfunktion utan mer en billig gimmick som finns där för syns skull. Det här gäller billigare Androidtelefoner men även mellanmodeller från stora kända tillverkare såsom Samsung, Sony, LG, Asus och Huawei.

Kvalitet kostar pengar, det vet de flesta av oss.

Säkerhet kostar också pengar. Det vet de fasta av oss men vi tenderar till att glömma bort det.

Vi kan naturligtvis diskutera vilka summor vi vill lägga på våra mobiltelefoner och vi kan diskutera om Apples priser på iPhone är motiverade, om de passerat någon slags gräns eller inte men i sammanhanget så kan det vara viktigt att också ta sig en funderare på vad du får för pengarna.

Vara först

Flera av Androidtillverkarna är snabba på att lansera snarlika funktioner som Apple antingen har eller ska lansera. Det är viktigare att vara först än att lansera något som faktiskt fungerar. Samsung smög in friskrivningar både för fingeravtrycksfunktionen och ansiktsigenkänningen när deras första versioner lanserades för några år sedan. Det framgick av dokumentationen av funktionerna att de inte skulle ses som regelrätta säkerhetsfunktioner utan som lite mer avancerade skärmlås.

Är det här viktigt då?

Spelar det någon roll, egentligen, om en säkerhetsfunktion enkelt kan luras med ett foto?

Det är nu diskussionen utvecklas till ett resonemang om sannolikheter där olika scenariot ställs upp och som slutar med att det nog inte spelar så stor roll därför att:

. ingen är intresserad av dig och din information
. sannolikheten att någon skulle stjäla just din telefon är liten
. du har ingenting som är värt att stjäla

Minst två av de tre antagandena är felaktiga. Du har saker som är värda att stjäla, det finns de som är intresserade men om din telefon hamnar i orätta händer så är risken kanske större att någon tar sig in i den för att enkelt kunna radera all information i den och sedan sälja den vidare än att sno din information.