Fjolårets New Islanders släppte igenom mest skott och släppte in mest mål i hela ligan. Vi hade backar som låg på en bra bit över tvåsiffrigt i plus/minus, målvakter som snittade tre insläppta mål per match och ett lag som som ut att åka omkring och hoppas att säsongen skulle ta slut.

Naturligtvis inte alla spelarna och inte alltid. Det fanns ljuspunkter under säsongen då Islanders visade vad de kan, när de vill, och det är det som jag tror är förklaringen. Spelarna är helt enkelt less på att förlora och när de fick en ledning och en tränare som hade en plan och en vision och som trodde på dem så bestämde sig laget – hit men inte längre. Kombinera det med kloka värvningar så får du förutsättningarna för ett lag som bygger på vilja mer än klass.

Överraskningarna

Oavsett vilket lag du håller på i NHL så kommer du inte ifrån att sedan september förra året så är New York Islanders en av de riktigt stora överraskningarna. I skrivande stund ligger Islanders på en tre plats med hugg på förstaplatsen redan på lördag om det blir två nya poäng och om utgången för lagen ovanför dem i tabellen går att rätt håll.

Nu skulle det kunna vara lätt att förledas till att tro att Islanders spelar hänt över sina förmåga, att de redan nu nått sin maximala nivå men så är det inte. Både powerplay och boxplay kan förbättras; det som kallas ”special teams” och som bedöms vara oerhört viktigt om du ska ta dig till slutspel. Powerplay ligger på skrala 16.79 procent och boxplay bara på 79.26 procent. New York Islanders kan bli bättre på bägge punkterna vilket gör att det här laget fortfarande kan bli bättre.

Bilder

Det finns massor av enskilda bilder och händelser som kan plockas fram för att understryka skillnaden i år och förra säsongen. I matchen mot Detroit ligger laget under med 2-0 och lagkaptenen Anders Lee har tacklats in i omklädningsrummet. Då kommer vändningen. Laget bestämmer sig för att stå upp för sig själva och klubbmärket. De vänder matchen och vinner. I matchen mot ”raggs” så täcker Johnny Boychuck ett skott med ansiktet och i matchen mot Devils så kastar han sin in och täcker skott  fyra gånger i ett och samma byte. Årets Islanders är ett lag, spelar som ett lag, förlorar och vinner som ett lag.

Hur långt kan det bära då?

Det är en fråga som i alla fall jag slår ifrån mig. Det handlar inte om vad vi kan vinna utan om nästa byte och nästa match. Det är långt kvar, nästan halva säsongen, och mycket kan hända men det handlar inte om det heller. Just nu så lever vi som följt det här laget ända sedan vi var små i en slags eufori. Med tanke på hur illa hela klubben har skötts i decennier så är vi värda det. Vi är värda att slippa att smyga eller be om ursäkt för våra tröjor, jackor och märken.

I år har vi bevisat att vi inte kan slå alla utan vi har bevisat att vi slår alla. Vi är kungarna av New York, även om det är oerhört viktigt att understryka att vi, vårt lag, kommer från Long Island, inte New York. Han den där Lundqvist är för övrigt avsatt. Den nye kungen heter Lehner, är svensk, är bäst och han kommer från Sverige, bara det är en revolution. Det spelar svenskar i Islanders numera och det var ett tag sedan.

Är vi kaxiga?

Nej, vi är stolta, bara oerhört stolta.