Dominic Cummings (spelad av Benedict Cumberbatch) är politisk strateg och lite motvilligt så får han uppdraget att leda kampen mot EU och för att Storbritannien ska lämna unionen, Brexit.

Brexit, The uncivil war, bygger på verkliga händelser, innehåller verkliga personer och är en dramatisering av en kampanj som ledde fram till ett beslut att lämna EU. Ett resultat i folkomröstningen som ingen riktigt trodde på, utom kampanjmakarna. Kampanjen drevs vid sidan av etablerade medier och med mycket okonventionella metoder, Sociala medier, förvanskad statistik och med tydliga mål att skaka om, dela och söndra landet var vapen i jakten på väljare.

Svart

Brexit, The uncivil war, är en svart komedi som visar hur ett land, ett folk och hur ett hela det politiska etablissemanget kan manipuleras. Filmen visar också på ens sårbarhet i det demokratiska system som de flesta av oss gärna vill stå upp för och försvara. I en förlängning så visar filmen på svårigheterna med folkomröstningar i komplexa och invecklade frågeställningar. Folkomröstningar kan kidnappas av krafter som egentligen inte är intresserade av vare sig demokrati eller utgången. Demokratiska val kan kidnappas av krafter som vill söndra, splittra och som vill riva ned och skaka om för att utnyttja kaoset för helt andra syften.

Du hittar filmen på HBO Nordic.

 

Share This