Senare i år så kommer Disney att lansera sin egen streamingtjänst, Disney+ och trots att det är kort tid kvar så är det egentligen inte så mycket som vi vet om tjänsten, ännu.

Disney+ ska vara en streamingtjänst med familjeunderhållning, det är där fokus kommer att ligga. Priset per månad är inte bestämt men Bob Ger, chefen för Disney, och andra företrädare för Disney har sagt att priset kommer att ligga under månadskostnaden för Netflix som idag kostar 8-11 dollar i månaden i USA. Vi får utgå ifrån amerikanska prisuppgifter tillsvidare då det inte finns några uppgifter om när tjänsten kommer till Europa lika lite som att det finns några priser angivna.

Så, billigare än Netflix.

Utbud

Utbudet kommer att vara den enorma katalog som Disney förfogar över vilket inkluderar Nalle Puh, Star Wars, Marvel, Pixar och hela 21st Fox katalog. Räkna dock inte med att Disney kommer att producera några storfilmer exklusivt för Disney+.

– Vi kommer inte att producera någon 100-miljoners Star Wars film för Disney+,. säger Bob Iger i en intervju med Barrons.

Så, inga exklusiva, dyra produkter för Disney+.

Däremot kan vi räkna med en del tv-serier och spinoffs – exklusiva för Disney+. Det har talats om en tv-serie byggd på Star Wars, en tv-serier med Tom Hiddleston som Loki (Asa-guden), Monsters Inc. och flera andra serier som bygger på Disneys figurer.

Så, exklusiva tv-serier, spinoffs.

Mer då?

Muppets, Mighty Ducks, dokumentärserie om Walt Disney och flera ytterligare tv-serier som bygger på Marvels figurer har det också talats om.

Så, mer tv-serier, spinoffs.

När

När – det vet vi inte ich Disney har inte sagt mer än under 2019.

Kommer Disney+ till Sverige?

Disney drar sannolikt inte igång en stor streamingtjänst avsedd enbart för den amerikanska marknaden. Katalogen med filmer, tv-program och tv-serier är för stor och så öven intäktsmöjligheterna. Disney kan välja att lansera tjänsten först i USA och sedan stegvis rulla ut den för resten av världen men det finns egentligen inga tungt vägande skäl för att gör det heller. Disney säger alla rättigheter till det tjänsten ska innehålla så det finns inga juridiska hänsynstaganden som måste göras. Tekniskt så finns det egentligen inga skäl heller mot att rulla ut tjänsten. Det finns gott om tekniska lösningar, lastbalansering och skalbara nät som Disney kan dra igång. Däremot så kan Disney välja att rulla ut Disney+ stegvis för att hinna med att finputsa tekniken och hinna med även PR-mässigt, reklam och marknadsföring.

Gissningsvis, och det när verkligen inget annat än en gissning, så kommer Disney+ först att rullas ut i USA och sedan ganska kort därefter i flera andra länder.

Så, lansering i USA och därefter flera andra länder (en gissning)

Konkurrent

Kommer Disney+ att bli en utmanare för Netflix, HBO och andra streamingstjänster då?

Såvida inte Disney misslyckas fullständigt så sitter de på någonstans mellan 7 000 och 9 000 filmer och tv-program. Till det kan läggas material från National Geographic som Disney äger en större del av liksom sportnätverket ESPN. Disney sitter på en stor, omfattande katalog med tv som dessutom, innehåller en lång rad av våra mest kända hjältar och våra mest folkkära figurer. Det handlar om ett brett utbud med familjeunderhållning.

Lek med tanken att Netflix inte riktigt lyckas att fylla tomrummet efter Star Wars, Marvel och Disneys egna figurer och att HBO inte riktigt lyckas att fylla tomrummet efter Game of Thrones då kommer Disney+ att finnas där med ett svårslaget utbud.

Räkna inte heller bort de yngre tittarna som säkert kommer att ställa krav på att deras föräldrar ska se till att Disney+ finns med i ”deras” utbud.

Share This