Igår kväll är det tio år sedan som Apple lanserade iPhone, chockade en hel värld, ändrade en hel bransch och så till att ingen av konkurrenterna sov den natten.

Motorola kallade till krismöte, SonyEricsson trodde inte på det de såg och flera av konkurrenterna var övertygade om att Steve Jobs fejkade, att det Apple visade upp var förinspelade filmer. Den hårdvara som fanns tillgänglig för tio år stan skulle inte räcka till. Det påstods inte vara möjligt att göra allt det Apple visade upp.

Stylus

Smarta telefoner på den tiden hade fysiska tangentbord och de gick att trycka på och styra med en platspenna, en stylus. Det som verkligen var nytt med iPhone var att telefonen had en enda knapp – hemknappen. Tangentbordet var mjukvara, ikonerna var mjukvara och hela det grafiska skalet som du som användare såg och använde var helt nytt. Du tryckte in så mycket pop menyer som stora, tydliga bilder och du tryckte med ditt finger.

”just slide across, boom”

”I just scroll my list like so…”

Helt nytt

Den första iPhone-modellen såldes exklusivt av AT&T i USA. Den kom till Europa men bara till ett fåtal länder, Sverige var inte med. Gråimporten tog snabbt fart. Du köpte knäckta iPhone via Blocket och jag skaffade min första iPhone den vägen. En iPhone som jag fortfarande har kvar. Numera ligger den i sin egen plats på kontoret som ett minne av en telefon som var en revolution på mer än ett plan.

Röstmeddelanden

På den här tiden så tvingades du att lyssna på röstmeddelanden i den ordning de hade spelats in. Du kunde inte hoppa mellan meddelanden utan du var tvungen att lyssna igenom alla meddelanden – om du nu ville lyssna på det sista,

”Its not to shabby is it?”

Du kunde koppla ihop flera telefonsamtal till en konferens, enkelt sätta ett samtal i väntande läge, prata med någon annan lite snabbt och sedan återvända till samtalet. Allt detta med dina fingrar.

Funktioner

Du kunde surfa på riktiga hemsidor, inte enkla java-versioner. Du kunde skicka och ta emot mail, skicka SMS, ta och titta på bilder och surfa iväg till tv och filmtjänster. Apple presenterade iPhone som en iPod, en internetkommunikatör och en telefon – tre bärande funktioner i en enda enhet. Idag är min iPhone en viktig del av hela min fysiska och digitala tillvaro. Den är kopplad till min klocka, min MacBook Pro, min iMac och den är kopplad till fler funktioner än jag kommer ihåg för att kunna räkna upp.

Det är tio år sedan och jag har aldrig högt en annan mobiltelefon sedan dess.

Share This