Apple bygger sina verksamhetsår bland annat på ett antal så kallade keynotes, produktvisningar. De hålls vanligen under samma månader, ungefär vid samma tidpunkt och de brukar innehålla samma produkter.

Vi putsar spåkulan och tar oss en titt ich det vi inte ser gissar på.

Våren 2019

Under fem av de senaste fem åren så har Apple arrangerat en keynote i mars. De senaste åren så har det handlat om iPad, Apple Watch, Apple TV och iMac. Mot bakgrund av att iPad visades upp före julhandeln förra året så kan vi nog räkna bort nya iPad-modeller. Apple Watch uppdaterades i höstas så klockan kan vi nog också räknas bort. En ny iMac är inte utesluten men frågan är om enbart det räcker till ett eget event, en keynote?

En ny Apple TV är inte heller ologisk. Det var ett par år sedan Apple TV 4K lanserades.  Glöm inte bort Mac Pro heller som enligt planerna ska lanseras under 2019. Frågan är väl om det kanske är lite tidigt?

Hur som helst så lär Apple ha något att visa upp under våren och då sannolikt i mars. Det är nog ingen dum gissning heller att satsa på att laddningsplattan AirPower kan dyka upp under våren. Gör den däremot inte det så är det svårt att sia om huruvida Apple överhuvudtaget kommer att lansera en egen laddningsplatta för sina prylar.

Våren brukar också betyda nya omslag, armband och en del andra tillbehör i en slags vårkollektion.

Sommaren 2019

Apple arrangerar alltid sin konferens för utvecklare, WWDC, under sommaren. Den keynote:en brukar ägnas åt mjukvara, iOS och macOS. Den senare versionen, macOS, är den version som ska kunna röra både mac- och iOS-program/appar (Marzipan). På mjukvarusidan så kommer vi säkert också att se fortsatta och stadiga uppdateringar av Siri och Apples satsning på AR, Augmented Reality. Apple är också idag ett tjänster/service-företag och det ryktas om en ny tv-tjänst. Frågan är då om den kommer under våren eller sommaren? Min gissning är antingen våren eller höst för att tv-tjänsten inte ska ta för mycket fokus från all den mjukvara som WWDC ska handla om.

Höst/vinter

Nya iPhone-modeller lär komma i början av september. Det ryktas om tre modeller varav en toppmodell med tre kameror. Följa sedan Apple 2018 års produktcykel så kommer nya iPad-modeller före julhandeln. Räkna också med en ny Apple Watch, uppdateringar av MacBook Pro och kommer det ingen ny iMac så en uppdatering även där.

Det här är det som vi kan gissa oss till utifrån tradition, tidigare år och hur Apple brukar göra.

Antyder

I en färsk intervju med NBC så antyder Apple om att de har en större lansering på tjänstesidan, något de jobbat med i flera år. Det kan vara tv-tjänsten eller det kan vara något helt nytt. Apple har också målmedvetet satsat på att utveckla tjänster. funktioner, appar och program på hälsosidan. EKG-funktionen kommer säkert att rullas ut mera brett och det kan också komma en funktion för att hålla koll på blodsockret och andra indikatorer på din hälsa. Här kan ”one more thing” finnas och här kan Apple nästa stora produkt finnas. Det behöver inte alls vara en pryl som du ska bära med dig. Det kan vara en tjänst/funktion som knyts till en redan existerande produkt.

HomePod lär också rullas ut i fler länder under 2019 men frågan är om den smarta högtalaren verkligen kommer att kunna slå sig in på marknaden på det sätt Apple hoppas? Jag är fortsatt skeptisk till en högtalare som kostar mer än dubbelt så mycket som konkurrenterna och som bara kan kopplas till Apples prylar (Apple TV). Kom också ihåg att IKEA ligger i startgroparna med egna högtalare för tv-apparater och som kommer att kunna styras med HomeKit. Högtalare som kommer att ligga långt under HomePod i pris.

Hur som helst – 2019 kommer att vara ett minst lika spännande år som 2018 och en viktig fråga är om Apple kommer att kunna plocka igen tappad försäljning?

Share This