Apple redovisar sitt nästa bästa kvartal, någonsin, och redovisar en vinst på 20 miljarder dollar, för tre månader. Det är en minskad försäljning på 15 procent men kom fortfarande ihåg att det är det näst bästa resultatet någonsin och att Apple redovisar en vinst på nästan 20 miljarder dollar.

I Morgonstudion ställs då frågan om Apples guldår är över och det kan låta som om att Apple är inne i en kris. Apple har vinstvarnat vilket är en unik händelse i Apples historia. Minskad försäljning är också något smått unik, sett till tidigare kvartalsrapporter. Det ska inte sopas undan eller negligeras men Apple är inte inne i en någon kris. Apple är fortfarande ett mycket lönsamt företag, liksom verksamheten.

Skifte

Enkelt uttryckt kan Apple sägas vara inne i ett skifte där en minskande försäljning av iPhone ska ersättas av ökande försäljning av tjänster. Det handlar om Apple Music, iCloud, iTunes och en rad andra tjänster. I det ska också plockas in en kommande tv-tjänst och kanske ett Netflix för spel. De delarna, tjänsteförsäljningen, ökar och ökar snabbt.

Varför minskar då försäljningen?

Nu, äntligen så medger Tim Cook och Apple att priserna, de nya, dramatiska högre priserna har spelat in. En fullmatad toppmodell av iPhone kostar strax under 20 000 kronor. Då spelar det egentligen ingen roll att Apple pekar på iPhone XR och hävdar att utbudet av iPhone aldrig varit utredare, vare sig vad gäller pris eller utbud. Apple valde att kompensera sig för valutaförändringar vid prissättningen av de nya modellerna och det gjorde Apple med besked vilket ledde till mycket höga priser, även med hänsyn taget till att det handlar om Apple.

Höga priser är ett skäl.

Därför har Apple också justerat sina priser, nedåt, på flera marknader, Kina, Brasilien och Indien är tre exempel. Under frågestunden efter gårdagens kvartalsrapport så flaggade Tim Cook för att det kan komma fler prissänkningar.

Kina

Minskad försäljning kopplas öven till handelskrig och sjunkande försäljning i Kina. Apple har, liksom en rad andra västerländska företag, haft svårt med att få ett fäste på den kinesiska marknaden. Här spelar höga priser in i kombination med att kinesiska konsumenter mer i första hand väljer inhemska telefoner som har appen och tjänsten WeChat förinstallerad. WeChat är nyckeln till den kinesiska vardagsekonomin. Kineserna betalar tunnelbana, bussar, taxi, sin lunch och en rad andra saker med WeChat. WeChat är viktigare än märket på telefonen.

Kina är ett skäl.

Till dessa båda skäl kan läggas att vi inte byter telefon lika ofta som tidigare. Vi nyter inte iPhone varje år, inte vartannat år utan cyklerna är längre än så. Vi byter iPhone vart tredje, vart fjärde år och Apple eget batteribytesprogram ledde till att fler behöll sin gamla iPhone med nytt batteri.

Vi byter inte iPhone lika ofta är ett skäl.

Lågkonjuktur

Till alla dessa skäl kan läggas en viss oro för att vi kan, notera kan, vara på väg in i en lågkonjunktur. Donald Trumps nyckfullhet och oberäkneliga handlande, oro för ett utökat handelskrig med Kina bidrar till att dra ned inte bara Apple utan ekonomin som helhet. Dessutom kan ytterligare ett skäl läggas till de övriga – en mättnad på etablerade marknader. Skälen ovan kan summeras med det ordet, mättnad. Apple har sålt massor av iPhone och just nu handlar det om runt 900 miljoner aktiva enheter (iOS). Marknadsekonomiska regler säger att du inte kan sälja hur mycket som helst på en marknad och även om Apple har 15-20 procent av denna marknad och borde kunna öka så finns en hårdnande konkurrens. Andra aktörer, däribland Samsung, redovisar en sjunkande försäljning bland sina toppmodeller.

Mättnad är ett skäl.

Nya funktioner

Slutligen så kan Apple inte leverera en iPhone fylld av nya revolutionerande funktioner längre. Det kan ingen leverantör. Våra smarta telefoner innehåller idag en lång rad avancerade och sofistikerade funktioner. Apple har Face ID, kopplingar mot iCloud, tjänster och funktioner som konkurrenterna har svårt att matcha men det är inga stora, dramatiska skillnader och Apples försprång har minskat. iPhone är fortfarande marknadens bästa smarta telefon men den är dyr och den har inte längre funktioner som slår konkurrenterna med hästlängder.

Länkar

Apple
The Guardian
9 to 5 Mac
Macrumors
Reuters
Appleinsider