I takt med att ”Stora Jätten Gluffs-Gluffs” (Google) lägger under sig alltmer och skapar nya funktioner för att kartlägga oss ännu mer så kommer förslaget att Apple ska satsa på en egen sökmotor. Mitt eget svar är ett blankt nej – det finns redan en sådan sökmotor.

Apple går mot strömmen bland amerikanska teknikbolag och skyddar din, min och andras information information. Det leder ibland till en önskan om att Apple ska skapa nya tjänster som ersätter de tjänster vi inte riktigt vill använda, sökmotor, en social tjänst och lagring av data.

Sökmotor

Appleworld funderar över om det inte är dags att Apple satsar på en egen sökmotor och Apple Search.  För egen del så konstaterar jag att det redan finns en sådan sökmotor – DuckDuckGo. Det är en sökmotor som inte kartlägger, som inte samlar in information om dig som individ.

Apple skulle kunna tacka nej till Googles miljarder, lägga in DuckDuckGo som standardsökmotor i macOS och iOS. Det skulle ge en skjuts framåt och uppåt för DuckDuckGo och det skulle vara ett dramatiskt steg i rätt riktning för alla som vill ha kontroll på sin egen information. Det finns egentligen ingen anledning för Apple att skapa en egen sökmotor lika lite som det finns anledning till att tro att Apple skulle göra det så mycket bättre än alla andra.

Social tjänst

Det finns även funderingar och önskemål om en sociala tjänst. Ett Facebook för Apples kunder och användare. Även om det låter lockande så är frågan om det blir tillräckligt socialt? Apples Ping floppade och det huvudsakligen därför att Apple egentligen aldrig bestämde sig för vad Ping var eller skulle bli lika lite som att det verkligen satsades på Ping förutom lanseringen. En social tjänst byggd runt musik kan låta som en perfekt idé tills du inser att du faktiskt inte vill diskutera musik och enbart musik hela tiden.

Trots det så kan en social tjänst för Apple-folket fungera – om Apple äntligen lärt sig hur sociala medier fungerar. Apples egna diskussionsforum tyder nämligen inte på det. De är krångliga, röriga och mängden gensvar från Apples eget folk är magert. Ge oss fungerande supportforum där vi kan nå Apples egen personal, ge oss appar och program med notiser och andra funktioner och samla allt hos Apple så kanske men bara kanske.

Söktjänst – ja
Social ytjänst – kanske.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This