Den ryske bloggaren Alexander Valov har dömts till sex års fängelse i arbetsläger för att ha försökt att pressa pengar av en parlamentsledamot – utan bevisning och efter en rättegång som inleddes först 11 månader efter gripandet.

I samband med rättegången så hävdade Valov och hans för vårare att hela målet byggde på vittnesmål från parlamentsledamoten Yury Napso och dennes två assistenter. Till saken hör arv Alexander Valov skrivit om Napso och anklagat honom för att ha försök ta över en del av staden Sochis öppna, oblika badstrand för eget bruk och för attt bygga en swimmingpool. Valov är känd för att ofta blogga om maktmissbruk och korruption och det är i flera av de texterna som Yury Napso omnämnts.

”We strongly condemn the harsh sentence imposed on Alexander Valov,” said Johann Bihr, the head of RSF’s Eastern Europe and Central Asia desk. ”The many procedural violations seen in the course of the trial are evidence of a desire to silence this blogger. We demand his immediate release and a fair appeal hearing in a different region.”

ifex