Förra gången som jag installerade Linksys Velop Whole Mesh så testades nätet på ett kontor. Den här gången byter vi plats och kliver in i ett hem, en trerummare med två problem – armerade väggar i betong, två väggar.

Mesh

Först ska vi kanske förklara skillnaden mellan ett mer traditionellt nät med en router och den här typen av nät, ett Mesh-nät. Poängen med ett Mesh-nät är att noderna ”pratar” med varandra trådlöst via en egen dedikerad kanal och har de bra kontakt med varandra så tappar du förhållandevis lite i kapacitet trots att du kör helt trådlöst. Prestandaförlusten brukar normalt vara skillnaden och det som talar till Mesh fördel nämligen. Når en router (traditionellt nät) inte hela vägen och fullt ut i en lokal så kan accesspunkter sättas in som förlänger nätet. Då skickas nätverkstrafiken vidare, förlängs, men det innebär normalt sett en viss kapacitetsförlust.

Lägenhet

Ett problem med Internetanslutningar är att du inte styr var nätet kommer in i lokalen eller bostaden. Det optimala, normalt, är att nätet kommer in mitt huset eller lokalen. Då ställer du upp den centrala enheten i mitten och kopplas resterande enheter, förstärkare eller liknande på varsin sida om mitten. I den här lägenheten, på 73 kvadratmeter, kommer nätet in i ett rum och mellan det sista rummet ligger alltså två armerade väggar i betong. Betong och armeringsjärn är en kombination som bara slås av gamla öppna spisar när det handlar om att slå ut nätverkssignaler. Tröskeln in till det sista rummet i testlägenheten är en barriär. Ett halvt steg in i rummet så försvinner praktiskt taget signalen helt och hållet. Ett halvt steg bakåt så har du runt 60-70 procent kapacitet vilket är mer än tillräckligt även om det inte är optimalt.

Den tidigare lösningen var därför att förlänga nätet via elnätet och sedan vidare till en accesspunkt för att få trådlös funktion i rummet som ligger längst bort. Det i sin tur betyder att kostnaden för det gamla nätet innehållet en router, en accesspunkt och sedan två anslutningspunkter för elnätet.

Kostnad:  cirka 3500 kronor

I en lägenhet på upp till drygt 100 kvadrat ska det normalt sett inte behövas mer än en bra router med bra antenner. Då räknar jag inte in de ofta alldeles för små och för billiga routrar som för många operatörer skickar med sina anslutningar. De är helt enkelt för klena för att orka med alla de prylar som vi har i våra hem. Räkna med att en kvalitetsrouter kostar från tusenlappen och uppåt. Problemet är alltså betongväggar, öppna spisar, mikrovågsugnar och en del annat som kan störa nätverksignalen.

Mätningar med den gamla lösningen visar att, längst bort från den inkommande nätverks-anslutningen, så förlorades 40-45 procent av kapaciteten i ett 100/100 nät.

Installationen

Installationen av Linksys Velop Whole Mesh är föredömligt enkelt. Ladda ned Linksys app, anslut den första noden till den inkommande uppkopplingen (in med nätverksladden)  och anslut till ström. Sedan följer du, steg för steg, instruktionerna i appen som är på enkel, rak och tydlig svenska. Jag har skrivit om installationsproceduren tidigare och den är i en klass för sig vad gäller pedagogik och tydlighet (har jag understrukit det tillräckligt många gånger nu?).

När de tre noderna är uppställda, på plats och anslutna så är nätet uppkopplat och klart. Installationen tar 10-15 minuter inklusive uppdatering av inställningar och mjukvara. I nätet fanns även en Time Capsule som hanterar säkerhetskopiering. Lösningen här var att helt slå av nätverksfunktionerna i Time Capsule och sedan ansluta den med en kort kabel till en av noderna. Därmed fungerar den som en extern, Time Capsule-kompatibel hårddisk

Mätningar

Dags att dra igång Bredbandskollen då och jämföra det gamla nätet med det nya Mesh-nätet,

Nod 1

96-98 MB in
90-94 MB ut

Betyget är mycket bra

Nod 2

96-98 MB in
90-94 MB ut

Betyget är mycket bra

Nod 3

95-97 MB in
88-92 MB ut

Betyget är mycket bra

Det är liten eller ingen skillnad mellan Nod 1 och Nod 2 och försumbar skillnad mellan Nod 3 och de övriga noderna. I princip är det samma kapacitet i hela lägenheten, trots betongväggar och trots att anslutningen kommer in i ena änden av lägenheten.

Tilläggas ska att nätet körs i det som kallas blandat läge – dvs 2.4 GHz och 11 GHz blandat. Vill du ha ut ännu lite mer kapacitet så kan du slå av 2.4 GHz men det kan ställa till det för äldre prylar.

Jag gav Linksys Velop Whole Mesh högsta betyg vid den förra testen och installationen och det finns ingen anledning att dra ned på det betyget efter test och installation i en trerums lägenhet. Visst, Mesh-nätet kostar mer än ett vanligt traditionellt nät men du får verkligen ett fungerande nät också.

Länkar

Tidigare texter:

del 1
del 2
del 3

Betyg

Produkt: Linksys Velop Whole Mesh
Tillverkare: Linksys
Pris: 4200-5500 kronor
Betyg:

 

 

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This