Doom, bara bilden på omslaget får mig att bli nostalgisk. Det var ett av de spel som jag spelade i timmar när det lanserades. Jag samlade på mig nya banor, nya objekt och spelade på snart sagt all ledig tid. Nu finns spelet för Nintendo Switch och det blev ett kärt återseende.

Efter att ha laddat ned uppdateringen för spelet och startat spelet så kommer mitt första leende när jag ska välja svårighetsnivå – ni kommer väl ihåg ”I am too young to die”?

Inlärningströskel

Då det var en 15-20 år sedan jag spelade senast så väljer jag ”fegisnivån” för det ska sägas direkt – den här typen av spel hart betydligt högre inlärningstöskel än många andra spel. Här måste du ha bättre koordination, kunna hantera fler knappar och du spelar Doom med båda controller (svengelska). Du styr vad du ser, hur du rör dig, på vilken nivå du rör dig. Det är mer att hålla reda på, mer att hålla koll på och det gör spelet svårare att spela.

Versioner

Med i spelet följer både den klassiska v versionen och arkadversionen. Du kan även spela online, mot andra och det kräver ett konto och ett medlemskap som kostar 200 kronor per år.

Det ska också sägas för den som inte är bekant med spelet – detta är absolut ingenting för de yngre spelarna. Du ska skjuta och döda allt du ser som rör på sig och om du inte lyckas första gången skjut igen, och igen tills du dödat allt runt omkring dig.

Det är ett våldsam, brutalt och skrämmande spel på alla sätt ich absolut barnförbjudet. Det när också lika roligt och beroendeframkallande som jag minns det. Det är en kär gammal vän som jag återser, även om jag behöver finslipa på koordinationen och träna ett tag innan jag är lika snabb och lika effektiv som jag en gång var när jag spelade som mest. Jag har lagt av mig för att uttrycka det enkelt.

Grafiken

Räkna inte heller med att grafiken ska vara lika slående och av lika hög kvalitet som med en dator eller med en mer avancerad konsol. Nintendo Switch är ingen Playstation 4 eller en Xbox men grafiken, ljudet och effekterna räcker ändå långt och för mig som spelade med en gammal sluten PC, då det begav sig, så får grafik och ljud fullt tillräckligt. Jag fastnade snabbt och som sagt – inget slår nostalgi.

Betyg

Spel: Doom
Tillverkare: ID
Pris: 699 kronor
Betyg: