Datorvärlden brukar ju som bekant allt som oftast liknas vid bilvärlden – om bilar vore datorer och vice versa. Så, välkommen till bilverkstaden.

– Du, jag har lite problem med bilen. Den går inte riktigt som den ska. Tror du att du kan kika på den?
– Självklart, jag ska bara koppla in datorn så kör vi ett testprogram.

Några minuter senare.

– Du, det är ett tändstift som inte funkar riktigt som det ska.
– Jaha, då är det väl bara att byta det då?
– Absolut, inga problem men du vet den nya designen betyder ju att stiften sitter fast i motorblocket så vi får byta motorn, delar av växellådan, ja i stort sett hela drivlinan.
– För ett tändstift?
– Ja, det är ju som sagt den nya designen.
– Vad kostar det då?
– Ja, alltså det blir ju inte helt billigt. Du får räkna med minst 167 500 kronor, exklusive moms och exklusive jobbet.
– För ett tändstift?
– Ja, det är ju som jag sa den nya tunnar designen som gäller nu.

Samma verkstad men nu med en helt annan kund.

– Du, jag skulle vilja uppgradera bilden lite. Komplettera inredningen. Jag har sett att det finns lite snygga grejor som det går att få inne i kupén?
– Ja, alltså det skulle du ha tänkt på när du köpte bilen.
– Va, jag kan alltså inte byta överdrag och andra prylar?
– Näpp!
– Du kan inte mena allvar?
– Jopp!

Samma verkstad och nu en tredje kund.

– Du, cigarettändaren har ått sönder. Visst har du den som reservdel?
– Jajamensan, då får vi byta hela frontpanelen.
– För en cigarettändare?
– Ja, alltså du vet de här prylarna är ju kopplade till varandra med certifikat och grejor. Sedan är ju det här den nya, tunna designen. Den går inte att byta hur som helst.

Inte påhittat

Den som nu tror att detta är helt plockat ur luften och påhittat vill jag bara säga att så inte är fallet. Köper du en Apple dator idag så måste du köpa det du ska ha, direkt. Den kan inte uppdateras eller uppgraderas i efterhand. MacBook Pro. MacBook Air och MacBook måste köpas med hårddisk, RAM-minne och allt annat – du kan inte lägga till något i efterhand.

Designen är också sådan att allt sitter ihop. Du kan inte byta enbart tangentbordet, högtalare, styrplatta eller batteri – du får byta allt. Det i sin tur innebär att om du får  vad som kan antas vara ett enklare fel, något som inte bör bli så kostsamt så glöm det. Allt sitter i ett enda stycke och det betyder att oavsett vad felet egentligen, kostar så byts allt.  Vi är tillbaka på den gamla goda tiden då vi körde modem och en enda strömspik kunde slå ut ett litet relä vars krets kostade 35 öre men som kunde resultera i att hela modemet måste bytas till det facila priset av en bra bit över 8 000 kronor. Vi som höll på då tiden såg till att köpa modem där kretsen kunde bytas men sedan lanserades en helt ny design där allt satt i ett enda paket vilket ledde till att ett fel som kostade 35 öre att fixa istället kostade en bit över 8 000 kronor.

Tunnare och tunnare

Så hur kunde vi hamna här då?

Jo, därför att en före detta rugbyspelare i Cupertino fått för sig att framtiden är allt tunnare prylar. Hyvlar du av millimeter för millimeter så landar du förr eller senare med en design som är för tunn och där enskilda detaljer helt enkelt inte håller. Det är tangentbord, touchskärmar, kontakter och annat som borde designas för långvarigt bruk men som på grund av millimeter-jakten inte håller så länge som det kan förväntas.

Överdriver jag?

Ta dig en funderare då på hur många ”Extended Warranty”-program som du kan räkna upp och som Apple sjösatt på senare år. Utökade garantiåtaganden sedan prylar visat sug vara behäftade med barnsjukdomar,

Tack till Mikael D för inspiration till denna krönika

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This