– Jag tycker mig märka att du blivit alltmer kritisk till Facebook och andra sociala medier?
– Det är nog en riktig iakttagelse, om det nu är viktigt, vad jag tycker och tänker alltså.
– Men du finns fortfarande på Facebook?

– Ja, jag finns fortfarande på Facebook men jag har inte fyllt i alla information om mig själv, jagar inte särskilt aktiv och mitt konto är privat. Förmodligen och sannolikt så vet Facebook massor om mig i alla fall.
– Du finns på Twitter?
– Ja, och där är jag mer aktiv. Det finns också en skillnad mellan Twitter och Facebook som handlar om omfattningen av den mängd data som samlas in och den mängd data som säljs. Twitter har inte dragits in i så många och som stora skandaler som Facebook har gjort vilket också spelar in.
– Så vad tror du kommer att hända framöver?
– Jag tror att det kommer regleringar, att politikerna, EU och andra kommer reglera Facebook, Twitter och andra sociala mediatjänster. Facebook har visat upprepade gånger att de inte har kontroll över sinom egen plattform, att deras data kan och har missbrukats och att deras plattform också används för desinformation och ibland blivit ett vapen i politiska strider men också i krig.
– Så du har blivit mer kritisk?
– Säkert och det beror inte bara på det som har hänt. Jag har jobbat med data- och informationssäkerhet sedan början av 1990-talet. Till det kan läggas över 25 år som journalist. Det är yrken och sysselsättningar där du per automatik är försiktig, skeptisk och där du ser vad information och ord kan åstadkomma, positivt och negativt. Dessutom är det min bestämda uppfattning att min information är min information.
– Är inte det en smula naivt med tanke på hur det ser ut?
– Kanske, men I så fall är jag väl naiv.
– Har du WhatsApp?
– Nej
– Facebook Messenger?
– Ytterst motvilligt. Jag svarar ibland på meddelanden men jag använder inte tjänsten och appen men än undantagsvis.
– Instagram?
– Lat, tämligen inaktiv användare. Någon bild publiceras då och då men jag är inte särskilt aktiv.
– Hur kommunicerar du oftast då?
– Det beror på vem det är och var de finns. Några pratar jag med i telefon, ofta och länge. Andra träffar jag och dricker massor av kaffe tillsammans med. Jag diskuterar numera sällan i sociala medier utan föredrar att träffa människor mer direkt. Det personliga mötet är överlägset även om sociala medier inte ska underskattas.
– Google +?
– Ett tag var jag en ”early adopter”, jag kastade mig över allt nytt, även Google+. Det var en period vilket slutade med att hag raderade massor av konton, inklusive Google+. Nu har jag städat ordentligt och har kvar några få konton.
– Hur gör du med dina kunder då?
– Jag försöker ge dem råd hur de ska hantera och agera i sociala medier. Hur de ska synas och mitt råd är att de ska ha en policy och en strategi för var de ska synas, hur de ska se ut och att sociala medier ska fixas med i den mixen.
– Så du gör en sak privat men råder dina kunder till något annat?
– Delvis så gör jag det så det kanske gör mig naiv och en hycklare men jag vet att mina kunder är kloka och de hänger med i debatten. Sedan är det inte riktigt min roll att komma med pekpinnar utan om en kund vill synas i sociala medier så försöker jag se till att de når ut. Det är en del av mitt jobb men visst, jag medger att det krockar med mina personliga uppfattningar men det finns det annat som gör också.
– Som?
– Jag tycker inte alltid som mina kunder vilket knappast kan komma som någon överraskning, inte för mina kunder. Vi tycker olika men det är deras ord, behov och beställningar som gäller och det för mitt jobb att leverera. Det är inget konstigt utan det har alltid varit så långt innan sociala medier föddes. I det finns ingen som helst konflikt. Det är så det är och det är inte märkligare än att vi gillar olika kaffe, mat eller vad det nu kan vara.
– Vad skulle få dig att lämna Facebook?
– Jag har redan varit nära att stänga mitt konto, flera gånger, så det krävs inte mycket till.

Share This