De nya uppgifterna om att Google har lagt ned planerna på en kinesisk, censurerad sökmotor innebär sannolikt inget annat än att projektet är lagt på is, tillsvidare.

Google insåg till slut att planerna var alltför svåra att hantera internt. Utvecklare, designers och andra anställda har protesterat inte bara mot Dragonfly i sig utan att mot projektet bedrivits i hemlighet inom Google. Anställda har inte fått vara med, har stängts ute och ledningen för Google har försökt driva projektet framåt utan att involvera mer än en mindre grupp utvecklade – även om det har handlat om drygt 100 utvecklare.

Pengar

Så varför skulle Google då driva ett projekt som är kritiserat internt och externt?

Skälet är enkelt – pengar.

Den kinesiska marknaden är gigantisk och det är därför Apple finns här och det är därför alla de stora amerikanska teknikföretagen kastar sina blickar på Kina – väl medvetna om vilken skada det egna varumärket kan ta av att närma sig diktaturen för mycket.

I Google fall var Dragonfly ett projekt som tillgodosåg Kinas krav på censur, insyn och kontroll. Det var hela poängen med sökmotorn – att få de kinesiska myndigheternas godkännande för att kunna ta upp kampen med Baidu, den mest använda sökmotorn i landet.

Nedläggningen av Dragonfly betyder i praktiken inget annat ön att Google väntar, avvaktar, just nu.

Share This