EU ställer nu hårda krav på de amerikanska teknikjättarna – Google, Facebook, Twitter och annonsörer att de till att få bort desinformation och falsk information inför det kommande EU-valet.

EU har presenterat en åtgärdsplan, Action Plan, för hur valet och medborgarna ska skyddas mot påverkan utifrån.

“Healthy democracy relies on open, free and fair public debate. It’s our duty to protect this space and not allow anybody to spread disinformation that fuels hatred, division, and mistrust in democracy. As the European Union, we’ve decided to act together and reinforce our response, to promote our principles, to support the resilience of our societies, within our borders and in the neighbourhood. It’s the European way to respond to one of the main challenges of our times.” 

Det säger EUs Federica Mogherini i en pressrelease och ett uttalande från EU.

Krav

I planen ingår åtgärder för att snabbare upptäcka, stoppa och plocka bort falsk information och här ställer EU nya hårda krav på Facebook, Google, Twitter och andra. Desinformation ska plockas bort och det ska ske samordnat, anser EU. I olika uttalanden så har företrädare för EU riktat hård kritik mot främst Facebook ich Google för att inte agera snabbare, mer resolut och för att helt enkelt göra för lite. Även Twitter har kritiserats för bristfällig kontroll av bottar, falska konton och spridning av falsk information.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This