Underläge med 2-0 och sedan en hård, men fullt regelrätt. open-ice på lagkaptenen Anders Lee av Nicklas Kronwall – en klassisk ”Kronwalled” var det som, behövdes för att väcka New York Islanders.

Det blev en tuff, fysisk match där Detroit började bäst och som också inledningsvis såg ut att lyckas med att störa Islanders som normalt brukar vara det lag som försöker att dra ned tempot och besegra sina motståndare med tyngd och kraft. Detroit spelade resolut, enkelt och med en tät defensiv som gjorde att Islanders hade svårt att skapa överhuvudtaget något farligt framåt. En tuff tackling av Luke Witkowski i den första perioden satte tonen för matchen som utvecklades till en fysisk kamp och mindre skönspel.

Detroit tog ledningen efter det att Justin Abdelkader hittat rätt efter 4:59 och sedan gjorde Kronwall sitt första mål för säsongen innan han sänkte Anders Lee med en tackling som kommer att bli ännu en Kronwall-klassiker.

Nog

Underläge med 2-0 och en lagkapten i omklädningsrummet för att sys väckte Islanders som fick fart på NHLs mest hatade fjärde formation – Matt Martin, Casey Cizikas och Cal Clutterbuck. Josh Bailey och Johnny Boychuck klev också in och tog regelrätta slagsmål för att klargöra för Detroit att nu hade Islanders fått nog. Årets upplaga av New York Islanders har en annan sammanhållning och en annan tyngd i kombination med en målvakt, Thomas Greiss som tycks pånyttfödd när han äntligen fått ett fungerande försvar framför sig. Motståndarna kan spela ut Islanders, vinna med fler gjorda mål men du vinner inga hockeymatcher mot Islanders om du försöker köra över dem med fysiskt spel.

Samma medel

I den andra perioden hade Islanders bestämt sig att nu fick det vara nog och svarade med samma medel, fysiskt spel, hård tacklingar och så fullt fart på fjärde-formationen. In om loppet av mindre än tre minuter så vände Islanders på matchen efter mål av Cizikas och Pullock. Islanders var ifatt, hade utjämnat och kvitterat på bortaplan. Dessutom kom Anders Lee tillbaka in i matchen igen efter att ha fått sys och testats för en eventuell hjärnskakning.

I tredje så kunde sedan Matt Martin avgöra matchen med sitt 3-2 mål. Detta efter storspel av Thomas Greiss som stoppade 23 puckar efter det att Detroit gjort sina mål.

Svar

Det har var det svar vi ville ha från Islanders och det var ett svar som också visar att årets upplaga är en blandning av old-school-hockey och en offensiv aggressivitet som saknats i en lång rad av år. Det finns också en stolthet i att bära klubbmärket som också saknats. Spelare som tidigare åkt runt och sett ut som att de mest längtar efter sommarledighet spelar nu ishockey för sig själva, för fansen och rör Islanders. Defensivt så går Islanders inte att känna igen, på ett positivt sätt. Nu går inte alla skott igenom, Greiss och kompani måste inte stoppa 45-50 skott per match för att laget ska ha en chans att vinna. Framåt är det fler än Anders Lee som tar sitt ansvar och in i laget har flera duktiga tvåvägs-spelare kommit tillsammans med hårdingar som skapat sina karriärer på att reta gallfeber på motståndarnas bästa spelare.

Nu ska inte alltför stora växlar dras på 3-2 segern mot Detroit. Serien är lång och massor kan hända men Islanders självförtroende, stolthet och sammanhållning tog knappast skada av att visa att även de tuffaste underlägen kan vändas till seger. För oss fans var det ett besked att Islanders kan finna sig i att bli utspelade men inte överkörda. För Detroit och andra lag är det en läxa – väck inte Islanders fjärdefemma. Då vaknar hela Islanders.