Inför kongressens House Judiciary Committee så bedyrade Googles chef Sundar Pichai att Google inte har några planer på att lansera sin kinesiska, censurerade sökmotor. Det Sundar Pichai egentligen säger att det inte finns några planer på en lansering så länge som debatten förs och så länge som Google finns i fokus för den.

När debatten lagt sig, när Google inte längre är i fokus och när det bedöms som möjligt så kommer sökmotorn att dammas av. En censurerad sökmotor som skapats för att tillgodose den kinesisk diktaturens krav på vad som kan anses vara lämpligt, och olämpligt, för de vad de egna medborgarna ska få se.

Godkänd information

Ingenting får mig att tro att Google lägger ned så här stora resurser på att skapa en sökmotor som bara visar godkänd information om det inte finns planer på en lansering. Ingenting får mig att tro att du överhuvudtaget skapar en kraftigt censurerad tjänst om det inte finns planer på en lansering. Det är bara det att Google bedömer att det inte är möjligt att göra det just nu.

Det är därför en lång rad privatpersoner och organisationer skrivit ett öppet brev till Google där de begär att utvecklingen och hela projektet läggs ned. Samma krav har riktats internt inom Google. Gruppen anställda som protesterar mot projekt Dragonfly har vuxit, snabbt.

Inloggning

Nu stannar inte Dragonfly vid att vara en censurerad sökmotor. Den kräver också att du loggar in vilket snabbt kan bli ett redskap i händerna på myndigheterna som därmed kan kartlägga en individs sökningar.

New details leaked to the media strongly suggest that if Google launches such a product it would facilitate repressive state censorship, surveillance, and other violations affecting nearly a billion people in China. Media reports state that Google has built a prototype that censors “blacklisted” search terms including “human rights”, “student protest” and “Nobel Prize”, including in journalistic content, and links users’ search queries to personal phone numbers.[4] The app would also force users to sign in to use the service, track and store location information and search histories, and provide “unilateral access” to such data to an unnamed Chinese joint venture company, in line with China’s data localization law – allowing the government virtually unfettered access to this information.[5]

Bland de som undertecknat det öppna brevet finns Human Rights Watch, Amnesty International och Edward Snowden.

Projekt Dragonfly avslöjades av The Intercept som också publicerat hemliga interna dokument inifrån Google som rör projektet.

Share This