Flera av de mest populära apparna för Android skickar information till Facebook utan ditt medgivande. Informationen är personlig men det är inte alltid möjligt att identifiera dig som individ och en del av problemet har att göra med Facebooks utvecklingsverktyg.

Tidigare undersökningar har visat att flera dating- och träningsappar skickar data till Facebook. En ny genomgång som publicerats av Financial Times visar att 20 av 34 av de mest populära apparna samlar in och skickar information till Facebook. Det är kända appar så som MyFitnessPal, TripAdvisor, Skyscanner och Kayak.

Informationen

Informationen som skickas är personlig data men det är ändå inte alltid möjligt att identifiera dig som individ, direkt. Nu kan även relativt anonym information ändå användas för att identifiera individer genom samkörning med annan information. Nu ska inte utvecklarna av de här apparna lastas för hela problemet. Facebooks egna utvecklingsverktyg har saknat en funktion om att be om tillstånd för att skicka informationen vid inloggning och vid användande av Facebooks tjänster och funktioner. Verktygen har uppdaterats bland annat sedan EU inför GDPR men alla appar har ännu inte uppdaterats.

Apple

Detta gäller alltså Android-appar. Samma appar för iOS skickar enligt uppgift inte information till Facebook men mindre än att du som användare godkänner det.

Sedan återstår frågan opm detta verkligen för lagligt eller om det kan anses stå i strid med GDPR. Lagtexten är tämligen glasklar på den punkten – du som användare ska tillfrågas sedan spelar det ingen roll om funktionen finns i utvecklingsverktygen eller inte.