2018 innebar en lång rad lanseringar av Apple. Lanseringar där det mesta var känt redan på förhand. Apples keynotes utvecklades mer till bekräftelser än överraskningar.

Den som nu vill utbrista ”det hade aldrig hänt om Steve Jobs varit i livet” kan mycket väl ha rätt. Under Jobs år som chef för Apple hörde läckor till ovanligheterna. Alla kommer väl ihåg den olycklige Apple-utvecklaren som glömde en iPhone i en bar i april 2010. Telefonen dök så småningom upp på Gizmodos redaktion som köpte telefonen trots att de visste att det rörde sig om stöldgods och som inte hela nöjde sig med att fotografer telefonen – Gizmodo skruvade även isär telefonen.

Läckor

På senare år så har Apple inte lyckats att hemlighålla sina produkter. Inför en keynote så brukar det mesta vara kött pågå förhand ända ned till design, färger och funktioner. 2018 var ingen undantag. Under vintern våren så kom det en rätt strid ström av läckor, rykten och till slut bilder och grafik som visade samtliga nya iPhone-modeller. I april dök bilder upp från myndigheten FCC som visade en iPhone i guld och som visade färg, form och utseende.

När det sedan var dags för Apples produktvisning i höstas så var det mesta känt sedan länge. Den enda överraskningen kom i form av en prishöjning av det mer kännbara slaget.

MacBook Pro

MacBook Pro uppdaterades vilket var mer en så kallad speedbump än något annat. Detaljerna var kända. En liten överraskning, med betoning på liten var uppdateringen av MacBook Air och Mac mini. Även där kom prishöjningarna som en överraskning i negativ bemärkelse.

iPad Pro – jodå, där läckte det mesta ut på förhand via Appels egna betaversioner av iOS där det fanns grafik och ikoner som visade de nya modellerna. resten kunde pusslas samman via andra läckor. Detsamma gällde nya Apple Watch 4.

Sett till hela årets så handlade Apples keynote som detaljer så som priser, lanseringsdatum än om överraskningar i form av helt nya produkter. Det gör också att Apples keynotes tappat formen av ”lilla julafton” för Apple-frälsta och alla läckor har också effektivt tagit död på ”one more thing” – om nu Apple skulle ha önskat att hålla liv i den traditionen efter Steve Jobs bortgång.

 

Share This