Wikileaks har gått från att vara en organisation som stått för en rad avslöjanden och som avslöjat korruption, hur amerikansk underrättelsetjänst tystat ned övergrepp och mord på civila. Det var en gång en organisation som stod för transparens och som också stod för nätfrihet. Idag är det en aggressiv organisation som egentligen i första hand existerar för att skydda sina grundare Julian Assange.

Jag har skrivit en hel del om Wikileaks och om alla avslöjanden där det visats hur Assange och Wikileaks samordnat sina publiceringar av information med Donald Trumps presidentvalskampanj. Avsikten har varit att svartmåla demokraternas kandidat Hillary Clinton. Turerna kring Wikileaks och Julian Assange har på senare år inte handlat om avslöjanden utan det har handlat om hur grundaren försökt undanhålla sig rättslig prövning i Sverige efter anklagelser om sexuella övergrepp, om hur Wikileaks tagit ställning i presidentvalet och ensidigt ställt sig på Trumps sida och hur organisationen publicerat information som kan ha stulits av rysk underrättelsetjänst.

Aggressivt

Nu ser vi ett aggressivt Wikileaks angripa enskilda journalister och tidningschefer – inte den som förmedlat budskapet – tidningen. Vi ser ett Wikileaks som snabbt gräver fram bilder på den aktuelle journalisten i det här fallet under ett besök vid en amerikansk organisation. Avsikten är att i sann konspiratorisk anda antyda att The Guardian springer USAs ärenden.

Jag har inga problem med att Wikileaks ihärdigt förnekar uppgifter som de anser vara felaktiga men riktade attacker mot enskilda lämnar en otäck eftersmak i munnen. Det är inte så här en organisation som säger sig ha stor respekt för fria medier agerar.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This