Det finns idag fem modeller av iPad, Apples platta dator, att välja mellan. Här är Macken Xs råd för vilken modell som passar bäst som ersättare för en bärbar dator.

Utgångspunkten är att ersätta en bärbar dator med en iPad. Därför rekommenderar jag ett externt tangentbord och Apple Pencil –  även om du inte kommer att rita ett enda pennstreck. Apple Pencil är ersättaren för mus/styrplatta nämligen och du kommer att sakna den detaljen , tro mig. Du kan naturligtvis hoppa över både tangentbord och Apple Pencil om du vill. I mina köpråd har jag också valt en iPad med anständig lagringskapacitet. Jag har alltså valt bort alla 64 GBs modeller och valt minst 128 GB.

iPad mini

Även om iPad mini fortfarande finns kvar i Apple sortiment så är frågan om den kommer att överleva så länge till och om det kommer några uppdateringar. iPad mini uppdaterades inte i samband med den senaste uppdateringen och det kan vara en indikation på att den absolut minsta ”paddan” är på väg ut. iPad mini är hur som helst en ren konsumtionsenhet. Du spelar, ser på film eller tv-serier. Det är knappast en ersättare till en dator och den saknar stöd för Apple Pencil.

iPad

Standard-modellen som har stöd för Apple Pencil och det gör den till ett riktigt bra alternativ till en laptop. Köp ett skyddande, kombinerat skal och tangentbord så kommer du undan långt mycket billigare än en Macbook eller MacBook Air. Även om du ”bara” ska ha en konsumtionspryl så är detta det bästa valet. Du kan komplettera med externt tangenbord och du kan komplettera med Apple Pencil om du vill det.

iPad 128 GB modellen kostar 3 795 kronor
Apple Pencil kostar 1095 kronor
Logitech Slimmad Folio tangentbord kostar 1095 kronor

En iPad med både penna och tangenbord slutar på 5 986 kronor vilketkan sägas vara en bärbar dator för under 6 000 kronor.

iPad Pro 10.5

Detta är den första Pro-modellen som fortfarande finns kvar men som får betraktas som en utgående modell. Får du tag på en modell till riktigt bra pris så kan du överväga att slå till men annars så rekommenderar jag standard-modellen eller npgon av de nya Pro-modellerna.

iPad Pro 11

Den nya  modellen med 11-tums skärm, USB-C anslutning och med ny hårdvara under skalet.

iPad Pro 11-tum med 256 GB lagringskapacitet – 11 495 kronor
Apples tangentbord Smart Keyboard Folio – 2 149 kronor
Apple Pencil 2 – 1 495 kronor

Summa: 15 139 kronor

iPad Pro 12.9

Nu är vi uppe på en iPad med fullstor skärm – i jämförelse med en traditionell laptop. Vi är också uppe i samma prisklass, i stort sett om du ska komplettera med externt tangentbord och Apple Pencil.

IPad Pro 12.9-tum – 13 795 kronor
Apple Pencil 2 – 1 495 kronor
Apples tangentbord Smart Keyboard Folio – 2 349 kronor

Summa: 17 639 kronor

Mitt val och rekommendation

Skulle jag ersätta en bärbar dator med en iPad så hade jag satsat på standardmodellerna med den äldre typen av tangentbord och första generationen av Apple Pencil. Slutpriset blir hälften av vad en av Apples bärbara datorer kostar och hälften av vad de nya iPad Pro-modellerna kostar.

Hårdvaran räcker för vanligt bruk och du kan surfa, maila, kommunicera, se på tv och film. Det är ett fullgott alternativ till en bärbar dator för de allra flesta.

Nya iPad Pro då?

Nja, prismässigt så kommer du nära vad en MacBook Pro, utan Touch Bar kostar och ska du ändå ha en Pro-modell  så räknar jag in dig bland professionella användare Då har du faktiskt mer nytta av en traditionell laptop. Väljer du en iPad så får du kompromissa en del, inte minst vad gäller mjukvaror. Jag är tveksam om prisskillnaden motiverar det extrajobb det trots allt kan bli. För en fotograf som ska ha en smidig enkel sak att redogöra bilder med lär iPad Pro kunna fylla uppgiften utan problem .- speciellt när Adobe lanserar Photoshop för iOS men där är vi inte riktigt ännu.

Detta sagt trots att den här texten skrivs med en iPad Pro 12.9-tum, externt tangentbord och Apple Pencil men det är den gamla, föregående modellen som, då den köptes kostade mer än 5 000 kronor mindre än den nya modellen.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This