Den värld som New York Times, Business Insider, recode och NBC News är inte vacker. Välkommen till en värld där lobbygrupper, PR-firmor och desinformatörer sprider falska uppgifter, vinklade uppgifter och där du jag och andra snabbt kan förvandlas till propagandavapen utan att vi vet om det.

Merparten av grävandet står New York Times för. De uppger att de har över femtio källor för sina artiklar och tidningens uppgifter har i valda delar bekräftats av NBC News, Business Insider och andra. Det är ingen vacker värld som visas upp. Det är en värld där Facebook använt sig professionella dyngsprättare, PR-firmor som har som affärside att skapa svartmålande inlägg, texter, artiklar och som sedan försöker få dem publicerade i sociala medier, på bloggar och i etablerade medier. Det handlar inte om det seriösa PR-byråer brukar syssla med, hjälpa kunder med att stärka varumärken, skapa tydliga kommunikationsregler och annat som är till gangn för kunder.  Nej, nu tar vi oss in på PR-firmornas bakgård där desinformation är ett vapen, hårt vinklade texter ett annat eller där insinuationer och antydningar sätter fart ryktesspridningen. Det är en värld där halvsanningar, uppenbara lögner och förvridna fakta används regelmässigt.

Apple

En av måltavlorna är Apple och det av rätt uppenbara skäl. Apple och Tim Cook har sedan mycket lång tid tillbaka stått upp för oss användare och vår information. Apple har valt en helt annan väg än Google, Facebook, Microsoft, Twitter och andra. Apple har också inte gjort någon hemlighet av att de är beredda att gå mycket långt i skyddet av din och min information. Bespara mig nu en massa ”whataboutism” som bara går ut på att försöka att vrida över den här diskussionen till att handla om något annat. Jag har inga problem att diskutera Apples ”walled garden”, Apples skatteaffärer eller något annat som allt som oftast plockas upp som exempel på att Apple minsann inte är enbart goda. I just detta samman får jag vänligt men bestämt be dig att hålla käften för nu handlar det om betalda smutskastningskampanjer, medvetna planteringar av desinformation som bland andra Facebook och Qualcomm sysslat med.

Jag gillar Apple och det Apple står för och det gör jag ingen hemlighet av. Du får dra vilka växlar du vill utifrån det men det förändrar faktiskt ingenting i sak men det kan skymma en viktig diskussion i sammanhanget –  hur ska du, jag och alla andra se till att vi inte blir ett vapen i händerna på professionella dyngsprättare?

Hur ska ví kunna skilja desinformation och propaganda från riktig information?

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This