Det svenska projektet Bioring som drog in 4 miljoner kronor på crowdfunding-sajten Indiego ser ut att vara ett bedrägeri.

Ringen skulle kunna kolla motion, rörelse, vätska och kalori-intag, lovade personerna bakom insamlingen. Insamlingen stöttades av många användare och på kort tid så fick projektet in 4 miljoner kronor.

Pengarna har dock varit sekundära för bolaget, hävdar Michael Johnson. Grundarna har redan lagt ungefär 9 miljoner kronor av sina egna pengar på bolaget.

“Det (crowdfundingen) handlar mer om publicitet och att bygga upp ett community innan vi drar igång med detaljhandelsförsäljningen”,

sa han till Breakit när projektet snabbt blev ett av de mest finansierade på Indiego.

Facebook

Bioring marknadsfördes bland annat med annonser på Facebook och många nappade och stöttade projektet. Nu har Michael Johnsson försvunnit och kvar finns ett projekt med en massa uppbackare som undrar vart deras ringar tagit vägen. Kvar finns också reklambyråer och andra som vill ha betalt. Reklam- och pr-byråer som Indiego hjälpt till med att förmedla kontakten till.

“It seemed too good to be true,” Herscu admits. But he spoke with a few people in the wearables industry who told him that what BioRing was proposing wasn’t impossible and decided the concept could do well on Indiegogo’s platform. H&G agreed to work on BioRing’s campaign in return for 10 percent of the money raised.

Vocativ

Misstankar

Under våren och sommaren började alltfler fatta misstankar mot projektet. John Lewis skrev en text som publicerades på LinedIn där han ifrågasatte de tekniska uppgifterna runt insamlingsprojektet. De kretsar som påstods skulle sitta i Bioring existerar inte skrev John Lewis bland annat.

Calorie intake, protein intake, fat intake and consumption, calorie consumption, heart rate, sleep level and status, stress levels, water levels, activity intensity, distance and steps.
It will do all of this using a specially made ring (in stylish white or black and a ’limited edition’ Sterling silver) that is synced to your smart phone.

Nu två år senare har alla knutna projektet gått upp i rök och kvar finns som sagt en skara lurade finaniärer. Projektet finns förvisso kvar på Indiego men nu varnas det för Bioring och Indiego, webbplatsen som används för att samla in pengar får hård kritik i ett långt inlägg.

Indiegogo has a terrible history of ignoring guideline violation reports and public disclosures by backers, concerned members, experts, bloggers, and investigative journalists when a campaign is suspected of defrauding its backers out of their hard-earned money and luring new victims with claims and promises of fantastic innovative technology that DOES NOT, CANNOT, and WILL NOT exist now, or in the immediately foreseeable future.

Indiegogo seems more concerned with getting its fee – a percentage of all funds collected by the campaigns. It has even added features such as ”Flexible Funding” and ”In Demand” so that the campaign creators receive their funds (and Indiegogo its fee) even if the funding goal was not reached. If reached, the campaign can opt to continue selling perks after the original campaign funding deadline under ”Flexible Funding” and ”In Demand”.

Indiego