Jag får ofta frågan vad jag gör med mina prylar, hur jag underhåller dem, gör backup och hur jag ser till att de fungerar. Svaret är att jag inte gör särskilt mycket. Jag är ingen Jedimästare, invigd i några hemligheter utan startar om prylarna då och då, kör automatisk backup och städar om något inte fungerar.

Varje måndag morgon startar jag om min iMac 5K, min MacBook Pro 15, min iPad Pro och min iPhone X – varje måndag. Anledningen är att då körs automatiska underhållsscript som städar lite, kollar lite och som trimmar prylarna lite.

iCloud

Måndagen inleds med att jag startar om alla prylar, drar iväg mot köket för att fixa kaffe och när kaffet är klart är alla omstarter klara. Utöver det i stort sett inte mycket mer. Jag uppdaterar operativsystemen, appar och program. Säkerhetskopior tar Time Capsule och iCloud hand om – automatiskt. Jag har en Time Capsule hemma och en extern hårddisk kopplad till en gammal iMac på jobbet. Den gamla datorn gör i stort inte mycket mer. Jag har installerat en gammal server-version, dragit igång Time Machine delen, inget mer, och nu står den där och hanterar Time Machine-kopior.

Ett alldeles utmärkt sätt att återvinna en gammal Mac som är för trött för att jobba med men som klarar den här server-uppgiften galant.

CleanMyMac

Jag avinstallerar program med CleanMyMac, kör underhåll med det programmet någon gång i månaden och knappt det. Skulle en Mac strula och inte gör date hag vill så drar jag fram OnyX, kör alla underhåll, startar om och sedan brukar datorn vara tipp-topp igen.

Det finns inga hemligheter och även om jag äter, lever och använder Apples prylar mer än de flesta, varje dag, så är det inget hokus pokus.

. omstart varje måndag
. Time Machine
. OnyX

Thats it!

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This