Har du surfat runt ute på nätet, varit aktiv i sociala medier så har du stött på dem – nättrollen. notoriska bråkstakar och provokatörer som inte är intresserade av att föra ett civiliserat samtal. De vill bråka och ställa till med kaos. Så här hanterar du dem på Twitter.

Tidigare så hade du i princip bara ett val – att blockera dem om du inte valde att stänga ned ditt konto och göra det privat. Nu finns ett bättre val – ignorera eller “mute”.

Samtalet

Ytterst, och i en förlängning så handlar det om det offentliga samtalet, vilket ton vi ska hålla och hur vi ska kommunicera. Det handlar om respekt för andra och andras åsikter och att helt enkelt med hjälp av sunt förnuft hålla en anständig ton. Vi behöver inte tycka lika och ibland landar samtalet att vi blir överens om att vi inte är överens. Allt detta bryr smyg inte nättrollet om. Hen vill övertyga, skicka högst och det handlar inte om kommunikation utan om dialog där en reaktion från motparten är viktig. Det är den reaktionen som till stora delar drivet nättrollet. Så låt oss då plocka bort den reaktionen och helt enkelt bara tysta nättrollet utan att hen vet om att vi har slutat att lyssna och att hen faktiskt inte hör eller når fram.

Kommunikativt kalhygge

Det handlar

Här hittar du listan på de du har blockerat

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This