Republikanerna vann den lagstiftande församlingen, senaten, medan demokraterna vann kongressen. Det är resultatet av mellanårsvalen i USA och valresultatet betyder stora problem för Trump.

Trump själv utropade kvällen som en stor seger men resultatet kommer att ge Trump problem och det av ett slag som han kanske inre riktigt har insett ännu.

Demokraterna kan nu försvara Robert Muellers pågående utredning. Trump har inte alls samma möjligheter längre att stoppa den med lagstiftning. Det betyder också att  Trumps politik och politiska agenda kommer att stoppas. Hans föreslagna skattesänkningar och hans jakt på Obama Care kommer inte att gå igenom, för att nämna två exempel, och precis som Barack Obama så kommer han att tvingas att styra med presidentdekret, presidentordrar.

Deklarationer

Det innebär också att hans deklarationer kan komma att krävas fram med hjälp av en hundraårig lag som redan har diskuterats i demokratiska kretsar. Donald Trump har vägrat att lämna ut sina deklarationer de senaste tre åren. Något som varit legio bland valda presidenter sedan lång tid tillbaka.

Den kan också innebära att Trumps affärer och eventuella kopplingar till Vita Huset kan komma att utredas. Det är också en fråga som väckts av flera ledande demokrater. Trump själv har försökt att ge intryck av att hans affärer nu sköts av andra och att han inte sitter på två stolar i dubbla roller. Samtidigt finns uppgifter om att Trumps hotell användas flitigt liksom golfklubbar och andra delar av hans egen affärsverksamhet. Det finns uppgifter om att Trump Gunnar sina egna affärsintressen i sin roll i Vita Huset.

Senaten

Samtidigt så har republikanerna stärkt sin grepp om Senaten och tagit tillbaka en rätt skör och tunn majoritet. Republikanerna har ökat sina platser. Alla röster är inte räknade ännu men trenden är tydlig – senaten är republikansk och med flera platser än tidigare.

Representathuset kommer att bli demokratiskt och nu handlar mycket om huruvida demokraterna kommer att nå 218 platser vilket är egen majoritet. I skrivande stund så har demokraterna 209 platser men rösträkningen pågår alltså fortfarande.

Detta är inte stoppet för Donald Trump och hans politik men det kommer att bli betydligt svårare för Trump de kommande två åren.

Uppdatering: Demokraterna har nu nått 218 platser i kongressen vilket ger dem egen majoritet.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This