Har du plötsligt svårt att träffa när du kastar på Shuppet, Gengar, Ghastly och andra Pokémons som är kända för att stå ganska bak i spelet? Sannolikt så har du då en ny mobiltelefon och en telefon med högre upplösning vilket leder till ett skalningsproblem.

Skalningsproblemet resulterar i att Pokémons som normalt står ganska långt bak i spelet nu hamnar på gränsen till vad är möjligt att nå med skruvade kast. Problemet var tydligt under tretimmarseventet och jakten på Gengar. Spelar med lite äldre mobiltelefoner hade inga problem att nå fram med sina kast men spelare med nyare modeller av iPhone, Samsung och Sony, för att ta några exempel, fick plötsligt problem att helt enkelt nå fram. Det är nyare telefoner med högre upplösning, iPhone XS och iPhone XS Max, dör det här problemet är mest påtagligt.

Proportioner

I spelet finns det som kallas för skalning som handlar om proportioner, upplösning och avstånd. Skalningen ska göra att en Pokémon står på ungefär samma stånd oavsett om du har en iPhone 5S, en iPhone 7 Plus eller en iPhone XS Max. Niantics algoritmer fungerar dock inte om en telefon har andra proportioner vilket en del nyaste modeller av Samsung, Sony och iPhone har. De är högre och lite smalare och det leder till att en Pokémons flyttas baklåt.

Det är inte heller första gången som det här problemet dyker upp i spelet. Det var samma problem med iPhone X där det i princip var hart när omöjligt att nå fram till en del av de Legendary Pokémons som kom som raidbossar samtidigt som iPhone X lanserades.  Några versioner senare av appen så korrigerades Niantic skalningen och det kommer förhoppningsvis att ske nu också.

iPhone 6s iPhone XS Max

 

Som framgår av skärmbilderna ovan så är det höjden som ställer till det. Nya iPhone XS Max har betydligt högre upplösning och den är också påtagligt högre. iPhone 6S har en upplösning på 750 x  1334 pixlar vilket kan jämföras med iPhone XS Max som har en upplösning på 1242 x 2688 pixlar. När nu Niantic försöker att skala de olika upplösningarna så flyttas Pokémons och alla andra objekt bakåt i nyare modeller.

Kasta rakt

Ett trick som du kan prova, om du inte når fram med dina kast, är att kasta rakt. Du tappar fördelen med skruvade kast som ju som bekant ökar chansen att fånga en Pokémon men du når fram i alla fall.

Ett annat ”trick” är att slå över till AR+. Då kommer den Pokémon du försöker att fånga tvärtom att komma mycket nära.

Så har du en ny mobiltelefon och missar en massa kast så kan du skylla på telefonen och på Niantic.

Ut och jaga nu!