Facebook är indragna i en ny kris, en förtroendekris och skälet är detsamma som tidigare – Facebook har inte kontroll över sina egna system och sin egen plattform.

Den här gången är det New York Times som avslöjat och som skrivit om en serie möten och inslag i Facebooks verksamhet där den sociala mediajätten anklagas för att reagera långsamt och när väl reaktionen kommer så riktas anklagelser mot Facebooks egen säkerhetschef, Alex Stamos, som nu lämnat företaget.

Affärsiden

Jag har skrivit det förut och så många gånger att det börjar att kännas tjatigt – Facebook har byggt världens mest effektiva datainsamlingsplattform. Så effektiv att de tappat kontrollen över den. Facebooks egna kunder kan mer om hur de kan använda verktygen än Facebook själva. Det är därför vi ser det här hända gång på gång. Den egna plattformen i kombination med hela den bärande affärsidén – samla in data och sälj den är problemet.

Så snart den angrips så reagerar Facebook snabbt och med uttalanden av den typen som vi nu ser i den senaste pressrelasen där Facebook slår tillbaka mot Tim Cook och Apple. Där finns en tydlig överkänslighet som bottnar i en rädsla för att världens politiker snart ska tröttna på den digitala anrik som Facebook just nu agerar i. EUs GDPR är bara början på en ny tillvaro och framtid där Facebook kommer att få finnas sig i att leva med nya lagar och där verksamheten också sannolikt kommer att beskattas.

De onda

Nu ska vi inte heller förledas till att stämpla vare sig Facebook, Google eller Twitter som de onda företagen medan Apple då landar på den goda sidan. Företag gör affärer på det sätt och med de produkter som samhället tillåter. De är sällan självreglerande därför att lagar finns där av ett skäl – de är styrmedel och ramar för oss och för företag. Även om det finns skäl till att ifrågasätta datainsamlandet och det faktum att det är mina och dina uppgifter som säljs så är det fortfarande en fullt laglig verksamhet. Det är inte detsamma som att Facebook inte har något för de skandaler de nu dras in i och som de tycks ha allt svårare att reda ut.

Så Facebooks kris är inte ny och den är inte den sista heller. De har  inte koll på sina egna grejor, för att uttrycka det enkelt.

 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This