Det svenska luciafirandet tycks engagera rätt många. Nu är det dags igen. Det är ju den tiden på året och mest upprörda är ett gäng twitteranvändare som rasar över att en eller kanske två förskolor ställt in årets luciafirande.

Det årliga luciafirandet har av obegriplig anledning blivit någon slags termometer för hur det egentligen är ställt i landet. Får en kille vara lucia så blir det ett satans liv, får en invandrare vara lucia så blir det ett satans liv och befrias de allra yngsta, de som har flera år kvar till första klass från att klä ut sig och sjunga så blir det ett satans liv. Ett inställt luciafirande tas som intäkt för att hela Sverige är käpprätt på väg åt helvete. Det är ett bevis på nationens snabba sönderfall och det är antingen regeringens fel eller invandrarnas fel eller bådas fel. Huvuden ska rulla och de mest upprörda är överens om två saker:

  • Lucia är en ursvensk tradition som ska upprätthållas till varje pris
  • Alla ska avgå, nu

Lucia är ett katolskt helgon och hon var sannolikt mörk och mörkhårig. Detta bara inflikat även om vårt nordiska luciafirande har lte eller ingenting att gör vare sig med katolska kyrkan eller deras helgon.

Högljudda

Hur som helst så fascineras jag av detta närmast fanatiska försvar av en tradition och de högljudda protesterna mot att några få förskolor bestämmer sig för att inte ha pepparkaksgubbar i sitt luciatåg, att killar också får vara lucia och att det inte spelar någon roll var du kommer ifrån. Årets upprördhet handlar om att en handfull, några få, förskolor har bestämt att inte ha något traditionellt luciafirande för de allra yngsta.

Det tas som ett tecken i tiden och som ett bevis på att landet är på väg gå under. Det är det sedvanliga demodagsskällandet, nyansbefriat där statistik sprättas runt som baconbitar i en teflonpanna. Allt är dåligt, precis allt och Sverige har misslyckats med allt, precis allt. Ingenting är bra i landet och allt är … jajamen, du gissade helt rätt, invandrarnas fel.

Kom också ihåg att allt var bättre förr då minsann varenda unge firade lucia vare sig de ville eller inte. Då var lucian en blond tjej, det fanns pepparkaksgubbar i luciatåget och alla firade lucia, alla precis alla. Nu är ju jag lite till åren kommen som det brukar heta så jag var med då. Förr, alltså, och jag vet inte min uppväxt var mer eller mindre hednisk än någon annans men luciafirandet  har inte satt några avtryck, alls. Det var samling i aulan och sedan en seg, utdragen historia där det skulle sjungas och sedan tillbaka till klassrummen. I bästa fall så offrades några lektioner men på det hela taget en rätt tråkig historia. Luciafirandet alltså.

Arbetstimmar

På senare år så var det samling i någon av ungarnas förskolor. Lite sång, pepparkakor,  kaffe och sedan tillbaka till jobbet. I bästa fall åkte några arbetstimmar. Visst, det var söta ungar, vackra falsksång och vem säger nej till kaffe med pepparkakor?

Någon kioskvältare kan jag ju däremot inte säga att det var. En kioskvältare kommer sig från tiden då tidningar såldes i egna tidningskiosker och en riktigt, riktigt bra nyhet kunde får folk att nästan springa ned kiosken. Luciafirandet har aldrig lett till nedsprungna tidningskiosker det kan jag försäkra er. Så varför denna upprördhet?

Det är en tradition förvisso men som sagt jag tror inte att det är där skon klämmer. Det handlar om att hänga upp en fråga på en massa andra frågor och sedan komma fram till att allt är en del av en stor omvälvande förändring där vi alla ska bli muslimer, där allt kommer att rivas ned och där allt är regeringens och invandrarnas fel. För tydlighetens skull så handlar inte min användningar om föräldrarna vid de nu aktuella förskolorna. Det vore mig helt främmande att antyda att det skulle vara rasister. Nej, de jag siktar in mig på är den lilla skara högljudda yrkesprotestanter som startar insamlingar för sina egna ”journalistiska” gärningar, för att skriva böcker och vars agenda handlar om att söka upp, leta efter och hitta minska lilla konflikt och sedan haka på den med tvärsäkra populistiska uttalanden. Det handlar om en lite klick twittrare som kan röra upp himmel och helvete över snart sagt allting och vad som helst.

Allt detta för att två förskolor ställer in luciafirandet för de allra yngsta.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This