Donald Trumps krig mot medierna blir allt hätskare och attackerna allt hårdare. Under onsdagen så kastades CNNs Jim Acosta ut från Vita Huset. Acostas ackreditering drogs in sedan Trump anklagat Acosta för att vara ”folkets fiende”. I debatten runt Trump och medierna så argumenteras det att medierna också skulle ha en del av ansvaret vilket visar på en bottenlös okunskap vad gäller grundläggande demokratiska värden och vikten och värdet av fria medier.

I en demokrati så granskas makten ytterst av folket och ett viktigt inslag i den granskningen är fria medier. Det är en grundförutsättning och att i det sammanhanget höjda att medierna skulle ha ett delat ansvar med Trump är fullständigt befängt. Donald Trump är makten och han ska granskas. Trump får finnas sug i att bli granskad därför att han innehar ett ämbete som bygger på att han har folket förtroende. Hans uppdrag är inte att vara president för egen vinnings skull. Han är folkvald och i den rollen så ingår det att han ska granskas. Detta oavsett om granskningen kan anses vara rättvis eller orättvis. Detta till och med om granskningen kan anses vara korrekt eller felaktig.

Trump

Mediernas roll är att granska och när det handlar om Donald Trump så har han invändningar mot att CNN inte spelar med i hans spel och återrapporterar Trumps överdrifter, lögner och när han försöker ta åt sig äran över börsens uppgång eller något annat som objektivt kan anses vara resultatet av helt andra faktorer än Trump själv. Trump anser sig vara den bästa presidenten i historien och som stöd för det så drar han han fram opinionsundersökningar som alla andra medier underkänner. Det Trump kallar ”Fake News” kan vara analyser, politiska genomgångar och bedömningar av det rådande läget. Trump behöver inte gilla detta, inte hålla med men i rollen som president så ska han, som sitter på makten, inte förklara krig mot alla som inte stryker honom medhårs och som gör sig till en del av hans PR-organisation.

Enskilda journalister

Under Trumps tid i Vita Husets så har attackerna mot medierna hela tiden trappats upp och i ett högt, hätskt tonläge så greps nyligen en av hans anhängare misstänkt för att ha skickat 14 brevbomber till Trumps kritiker. Däribland enskilda journalister och redaktioner. Trump viftade undan alla frågor rörande hans eget ansvar och hävdar att detta har hans kritiker och medierna dragit på sig själva. Det är alltså samma resonemang som en del nu anför i diskussionen om Trump krig mot medierna.

På vilket sätt har CNN ett ansvar för att någon skickar brevbomber till deras redaktion?

Har även New York Times och Washington Post ett ansvar då de har granskat familjen Trumps affärer?
Har de ett ansvar därför att de har granskat och publicerat uppgifter som tyder på en administrativ statskupp?

Donald Trump avvisar alla uppgifter och tillbakavisar dem kategoriskt men det gör Trump alltid, regelmässigt ända fram till dess att hans lögner blir för uppenbara. Då drar han till med en ny lögn eller låtsas som att han inte förstår frågorna.

Faktagranskning

Det minsta det amerikanska folket kan begära är att deras företrädare inte ljuger, medvetet och regelmässigt.

Trump hävdar att det skapas mer jobb i USA nu än någonsin. Fakta säger att det skapades fler jobb under Barack Obama.

Trump hävdar att demokraterna vill öppna USAs gränser trots att det finns en stor bred majoritet även inom det demokratiska partiet för stärkt gränsskydd.

Trump hävdar att den karavan med folk som flyr och som nu närmar sig USAs södra gräns innehåller kriminella, terrorister och folk från mellanöstern. Fattiga människor på flykt utmålas som mördare och våldtäktsmän trots att det inte finns några som helt uppgifter som ger stöd för det påståendet.

Detta är bara ett mycket litet axplock av allt det som Trump ljuger om och mediernas granskning visar att, objektivt, så har USA en president som ljuger i praktiskt taget vartenda enskild uttalande. Mest ljuger Trump i sina så kallade ”rallys”, tal inför sina kärnväljare.

Det är alla dessa lögner som CNN, New York Times, Washington Post, ABC, NBC och andra redaktioner granskar och rapporterar om.

Ansvar

För det så har medierna inget ansvar och för tydlighetens så avser jag seriösa, etablerade medier, inte extremisterna ute på höger eller vänsterkanten – i den mån det nu ens existerade vänsterextremister i USA. Under den rubriken ryms inte Alex Jones, Breitbart eller några andra dårpippi-publikationer. Det handlar som seriöst arbetande journalister som är anställda vid seriöst arbetande redaktioner.

Det är de medierna som Trump förklarat krig mot och det är ett angrepp på demokratin.