Det fanns en tid då allt gick via pipande, visslande och tjutande modem. Nätet var inte det nät vi har idag och i begynnelsen handlade det mesta om hemsidor och av det följde en konst i att optimera. Någonstans mellan 10/10 och 100/100 så gick den konsten förlorad och idag funderar inte så många webbutvecklare över var ett script ska läggas eller om en bild är komprimerad så mycket som det går utan att den synligt förlorar i kvalitet.

10/10 är en uppkoppling på 10 MegaBit upp och 10 Megabit ned, 100/100 är detsamma fast tio gånger snabbare. Idag är det nära nog en standarduppkoppling för en lägenhet eller en villa vilket  betyder att vi för länge sedan har lämnat pipande modem bakom oss. De är historia liksom konsten att optimera en hemsida eller en webbutik.

Rulla på

På modemtiden så jagades varenda pixel, script flyttades, skrevs om och information laddades i rätt ordning – allt för att vinna tid och för att sidorna skulle rulla på snabbare. Idag kör vi liksom bara på, matar på med funktioner ibland utan att tänka oss för. Jag är själv en bov i sammanhanget. Macken X är sannerligen inget under av optimering men min ursäkt är att det är en stor, komplex hemsida som dessutom fungerar som testbädd för allt det andra som vi bygger. Trots dramatiskt högre hastigheter ute på nätet så finns det fortfarande tekniska flaskhalsar och då menar jag inte i första hand nätet i sig, alla routrar, switchar och ledningar som all information ska skickas via utan tekniken att bygga hemsidor.

Den här nämligen inte utvecklats så där extremt mycket eller snabbt eftersom det finns en standard i botten och som alltid med standards så är det en massa människor och organisationer som ska tycka, en väldig massa. Standarder tar tid att driva igenom och det gör att sammantaget så har vi inte gjort några gigantiska steg framåt.  Vi har fortfarande en tekniks lösning som avstavar som en kratta, som har svårt att hantera kolumner och spalter. HMTL och hemsidor är fortfarande en smula kryckigt för att inte linda in det i en massa tekniska termer.

Misstag

I jakten på att förenkla så har vi idag gillrat försåtliga fällor för användare och kunder. Du kan ladda upp bilder direkt från din telefon, underhålla och uppdatera hemsidor och webbutiker med din iPhone. Det är enkelt, effektivt och smart om det nu inte vore för att en iPhone tar allt bättre, och större bilder, vartefter du byter upp dug bland modellerna. Din butik kan till slut fyllas med bilder på förstasidan som är på 10-15 MB i storlek. Det ser bra ut men sidan blir tung att ladda. För att råda bot på detta s+å kastar vi in olika typer av så kallade cache-plugins som fungerar som ett mellanlager. Sidor som inte uppdateras ofta lagras som en färdig html-fil. Smart det också om det nu inte vore för att cache-plugins inte sällan totalkrockar med statistik-moduler.

Visst, vi bygger enkla, smarta lösningar men någonstans där på vägen så gick kunskap förlorad och allt teknik till trots – vi förlorade kunskapen att optimera det vi bygger (en del av oss i alla fall).

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This