Francis Underwood, den korrupte, maktlystne  är borta och kvar är den iskalla, vackra Claire. Därmed är också dynamiken och de bärande delarna i House of Cards borta. TV-serien byggde på samspelet mellan paret Underwood och nu är bara hälften kvar.

Det betyder inte att den sjätte säsongen bara är hälften så bra men den håller inte heller samma nivå som de tidigare. Francis Underwood är ständigt närvarande utan att vara med och det fungerar inte. Det blir lite för lita ondska, lite för lite makthunger och lite för tunna intriger. Serien trampar vatten, går på tomgång och visst folk dör fortfarande för att de vet för mycket och gamla spöken kommer tillbaka för att jaga de skyldiga men ändå – han är inte där, Francis.

Jaga henne

Den sjätte säsongen blir en kavalkad med gamla vänner och ovänner som berättar för Claire att gamla oförätter kommer tillbaka för att jaga henne. Det handlar inte om att Claire har ett annat sätt att styra och kontrollera utan att hon helt enkelt är svagare utan Francis av precis samma skäl som han var svagare utan henne. Hela serien byggdes upp på deras samspel, deras intrigerande och deras skoningslösa jakt på alla som stod i vägen. Nu när Claire ensam och hon måste dra ut i fält ensam.

Tomgång

Den sjätte säsongen är nu inte en dålig tv-serie eller en dålig säsong. Den är bara en tv-serie som går för mycket på tomgång och den är delvis för förutsägbar. Det brukar bli så med tv-serier som kommit till vägs ände som som bör läggas ned.

Netflix – House of Cards

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This