Microsoftägda Linkedin bröt mot EUs dataskyddsregler och använde 18 miljoner e-postadresser för en annonskampanj på bland annat Facebook. Det var e-postadresser till användare som inte var medlemmar på Linkedin, ändå användes användarnas e-postadresser för reklam.

Det är dataskyddsmyndigheten i Irland som har utrett Linkedin och vars rapport visar hur det sociala nätverket använt 18 miljoner e-postadresser fär riktad reklam via Facebook. Detta gjordes utan att LinkedIn vare sig vad om tillstånd eller informerade användarna.

The complaint concerned LinkedIn’s obtaining and use of the complainant’s email address for the purpose of targeted advertising on the Facebook Platform. Our in- vestigation identified that LinkedIn Corporation (LinkedIn Corp) in the U.S., LinkedIn Ireland’s data processor, had processed hashed email addresses of approximately 18 million non-LinkedIn members and targeted these individuals on the Facebook Platform with the absence of instruction from the data controller (i.e. LinkedIn Ireland), as is required pursuant to Section 2C(3)(a) of the Acts.

Ärendet avslutades sedan Linkedin ändrat sina rutiner och vidtagit flera åtgärder för att förhindra att detta upprepas skriver myndigheten i sin rapport.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This