När Morris Hospital i Illinois, USA, skulle installera en ny MRI-kamera så gick något snett. Heliumgas läckte ut på sjukhuset vilket ledde till att Apple.prylar slogs ut runt omkring på hela sjukhuset. Det i sin tur resulterade i felanmälmningar till IT-avdelningen som fick ta hand om ett av de mer ovanliga problemen.

Magnetröntgen-kameran, MRI, kyls med flytande helium ich det var vid installationen som runt 120 liter helium läckte ut. Gasen spreds via ventilationssystemet och det ledde till att Apple-prylar, iPhone, iPad och Apple Watch slogs ut helt. IT-tekniklern Eric Woolridge trodde första att en EMP-puls slagit ut prylarna men detta drabbade bara Apples produkter, inte Android-baserade enheter.

Gas

Efter lite detektivarbete så visade det sig att det var gasen som var boken i dramat. Den slår ut enheternas klockfunktion och det är inget okänt fenomen, tvärtom vet Apple om det och det framgår av de dokument som skickas med exempelvis din Apple Watch. Det är bara det att de dokumenten läser sannolikt få eller ingen.

Förklaringen är att Apples enheter innehåller ett spå kallat mems-chip medan Android-prylar använder ett quartz-chip. De senare är inte könsliga för heliumgas.

This is probably the most bizarre issue I’ve had in my career in IT. One of our multi-practice facilities is having a new MRI installed and apparently something went wrong when testing the new machine. We received a call near the end of the day from the campus stating that none of their cell phones worked after testing the new MRI. My immediate thought was that the MRI must have emitted some sort of EMP, in which case we could be in a lot of trouble. We’re still waiting to hear back from GE as to what happened. This facility is our DR site so my boss and the CTO were freaking out and sent one of us out there to make sure the data center was fully operational. After going out there we discovered that this issue only impacted iOS devices. iPads, iPhones, and Apple Watches were all completely disabled (or destroyed?).

Reddit

Enheterna brukar komma igång igen om de plockas ut ich gasen ventileras ut ska tilläggas.