Kommer ni ihåg Mark Zuckerbergs senaste pudelturné när han reste runt, träffade politiker, bad om ursäkt och lovade att Facebook skulle bättra sig? Nu kommer nya avslöjanden om att Facebook fortfarande tillåter annonsörer att välja målgrupper som exempelvis kan antas vara intresserade av folkmord och på toppen av det så har falska annonser från Cambridge Analytica har släppts igenom.

Under den senaste rundan av ursäkter, pudrande och en svettig, stakande Mark Zuckerberg i möten med politiker så framkom det att Facebook sålt annonser från ryska nättroll. Facebook försvarade sig med att det inte alltid var så klätt att veta vem annonsören var och om det var ryska annonsörer. Annonserna betalade med rubel.

Lovade

Nu kommer nya avslöjanden som visar att Facebook har uppenbara problem med att städa i sina egna system och verktyg och de kan fortfarande inte sortera ut uppenbart falska annonser vilket ju onekligen är en smula anmärkningsvärt eftersom det var precis just det Zuckerberg lovade att Facebook skulle bli bättre på. Sedan företaget Cambridge Analytica missbrukat Facebooks regelverk och samlat in mängder av data om användare via en app så bannlystes företaget från Facebook. Cambridge Analytica skulle aldrig mer få annonsera eller använda Facebooks verktyg. Trots det så kunde Business Insider nyligen köpa två annonser, märkta med ”payed by Cambridge Analytica” på Facebook. Det kan inte bli så mycket tydligare och enklare att identifiera annonsören än så men annonserna publicerades likafullt.

Vice provade också att köpa annonser och det gick utmärkt att annonsera med Daesh, IS mördarsekt, som avsändare eller USAs vicepresident Mike Pence. Vice kunde även köpa annonser med den kände demokraten Tom Perez som avsändare.

Tidning

Ta vilken vanlig, seriös svensk tidning som helst och fundera över vad som skulle hända om denna tidning publicerade falska annonser från politiska partier, näringslivsföreträdare, politiska extremister eller varför inte den muslimska mördarsekten Daesh. Förutom en mediastorm av sällan skådat slag så skulle det leda till att tidningen fälldes. När det gäller Facebook så händer i sort ingenting därför att Facebook är ett så stort företag och det publiceras så mycket på Facebook varje dag att det är omöjligt att hålla koll på allt. Det är i varje fall så det brukar låta när den sociala mediajätten försvaras. Facebook ärr för stort, finns i för många länder så det här får via nästan lära oss att leva med.

Varför då?

Varför ska vi acceptera att uppenbart falska annonser publiceras i ett media på nätet när vi aldrig skulle acceptera det i något av de traditionella medierna, radio, tv eller tidningar?

Varför ska vi acceptera att nättroll får fritt fram för att publicera falska texter med desinformation på Facebook när det inte accepteras i något annat media?

Du undantar jag de så kallade alternativa medierna som hör hemma i rännstenen och som har lite eller ingenting gemensamt med seriöst arbetande redaktioner.

Media

Facebook är ett media, ett sociala media som publicerats texter och annonser och som sådant så är det ju fullständigt självklart att vi som konsumenter inte ska duperas av falska annonser, falska texter, bedrägliga annonser och annonser vars målgrupp är ytterst tveksamma.

När det gäller funktioner för att välja målgrupper för annonser så är det minsta som kan begärs i sammanhanget är att det inte ska finnas verktyg för att selektera och plocka ut extremister, rasister eller extrema vänsteraktivister. Ni vet alla de där galningarna som vill störta den nuvarande demokratin med järnrör eller andra vapen i händerna. Även på den punkten så har Facebook lovat att de skulle bättra sug, att verktygen skulle bli bättre och att se skulle se över sina verktyg och vem som använde dem.

För ett år sedan avslöjade Pro Publica att att Facebook verktyg kunde användas för att välja ut de som kunde antas vara intresserade av bränna judar och judehat. Det gick att välja ut en målgrupp som var intresserad av gamla nazistrepliker eller en målgrupp som var intresserade av ”varför judar hotar världen”. Tydligt uppenbara rasistiska annonser riktade till en rasistisk publik. Som vanligt efter alla sådana avslöjande så vad Facebook om ursäkt och lovade bot och bättring. Ett år senare avslöjar The Intercept att du kan plocka ut en målgrupp som är intresserad av “white genocide conspiracy theory”. En populärt teori i nazist, fascist och rasistkretsar som går ut på att den vita rasen håller på att utrotas. För tydlighetens skull ska sägas att det är det en förvald målgrupp. Du kan välja den i Facebooks annonsverktyg.

De här avslöjande kommer efter Cambridge Analytica, efter det att Facebooks kallats till utskottsförhör i USA och efter det att Zuckerg landat efter den senaste turnén med ursäkter.

Lagstiftning

Jag tror inte på Facebook längre och jag tror inte att de kan bli bättre därför att problemen är inbyggda i de system som Facebook använder. Det finns en för stor tilltro till automatiska system, till algoritmer och för få granskande mänskliga ögon. Oavsett det så är det inte omgivningens problem. Facebook har byggt sina system och det är Facebooks ansvar och det spelar ingen roll i hur många länder Facebook finns eller hur många som använder tjänsten. Det är Facebooks ansvar.

Nu är det tämligen uppenbart att Facebook inte klarar av att sitt ansvar som mediaföretag och då återstår att politikerna agerar och i det sammanhanget så är lagstiftning det vapen som kommer att användas. Nu är min tilltro till kombinationen lagstiftning, Internet och politiker inte heller särskilt hög, smartare tvärtom , eftersom det lämnar fältet öppet för diverse lobbygrupper betalda av de riktigt stora traditionella mediaföretagen. Det finns gott om stora mediamoguler därute som vill sätta stopp för Facebook, Google och andra sociala medier om de tycker snyltar på den egna affärsverksamheten.

Frågan är minst sagt komplex – falska annonser och falska texter på världens största sociala media eller klåfingriga politiker som uppbackade av mediamoguler ska lagstifta.

Valet är allt annat än enkelt.