Kan du ersätta din vanliga, traditionella dator med en platt dator, en iPad? Debatten har tagit ny fart sedan Apple lanserat två nya iPad Pro och i taket med stigande priser på datorer så kanske din nästa dator verkligen är platt.

Apples minsta och billigaste dator, laptop, kostar 14 995 kronor. Det är nya MacBook Air. Då får du en 13-tums retinaskärm.

Fundera nu igenom vad du gör med din dator, vilka krav du har och vad du vill kunna göra så kommer du att upptäcka att de flesta av de sakerna går det alldeles utmärkt att göra med en iPad. Räkna inte med att du kan göra dem på samma sätt och kanske inte heller med samma program som i din dator men om du är villig att tänka om lite och jobba på ett lite annorlunda sätt så kan du spara ganska ordentligt med pengar.

iPad

iPad 9.7 tum, kostar 3985 kronor
Logitech, extern tangenbors/skal/skydd 1495 kronor
Apple Pencil, 1095 kronor

Summa: 6 385 kronor

Du får en liten, plats dator med en 10-tums retinaskärm, du har ett externt tangentbord och du har en Apple Pencil istället för en mus.

Du kan skriva mail, skicka och ta emot SMS/meddelanden, göra dina bankärenden, skriva, rita, redigera bilder och du kan peta ihop semesterfilmer med iMovie.

Då måste jag ju köpa en massa appar – invänder du?

Nej, det är det fina i kråksången.

iMovie är gratis, Pages, Keynote och Numbers är också gratis. Har du Apple-prylar så ingår de programmen och apparna i det du har köpt – om det är en bärbar dator, en iMac eller en iPad.

Därmed har du program för ordbehandling, grafiska presentationer, kalkylering och inbyggt i iOS så har du e-post, meddelanden och det övriga som du kan behöva.

Vad kan du inte göra?

Adobe Photoshop kommer för iPad men fram till dess så får du lita till andra program. Pixelmator rekommenderas som ersättare. Du kommer inte heller att kunna använda en del andra lite mer nischade och speciella program, fakturering, bokföring och liknande. Är det så att du nu kör både macOS och Windows i din Mac så kommer inte heller det att fungera med en iPad.

Den type av krav får vi nog sortera in som lite mer ovanliga och ser du till de flesta användares krav så räcker en iPad långt, om inte rent av fullt ut som ersättare till en bärbar dator. Prestandamässigt så behöver inte oroa dig. En iPad har tillräckligt med kraft för att du ska kunna gör det du vill och utan “badbollande”.

Skillnader

Räkna inte med att du kommer att kunna jobba exakt som tidigare. Det är skillnad på att mata in data med en Apple Pencil än vad det är med att mata in data med en vanlig. traditionell mus. Du kommer att behöva att korrigera ditt sätt att jobba en del för att det ska fungera men det är inga stora saker och det går att ändra på sig. Tolka nu inte det som att alla kan byta och att det är ett sätt som skulle passa alla, så är det inte. Det passar för 90-95 procent av alla användare och då handlar det om hur enheten används – inte huruvida det passar eller om du kommer att kunna jobba på det sätt du är van vid eller jobba som du vill.

Vill du nu ha en större skärm så finns alternativet med en iPad Pro men då får du räkna med en helt annan prislapp. Den billigaste modellen kostar 11 995 kronor och sedan tillkommer en utgift för tangentbord och en Apple Pencil. Du kommer snabbt nära, och passerar, kostnaden för en bärbar Mac, en laptop.

Så din nästa dator kanske är platt?

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This