“Produkten XX säljer inte så bra som Apple förväntat sig och nu ska Apple ha skurit ned sin beställningar.” Det är den typ av nyheter som ni inte ska tro på. Jag har själv tappat räkningen på hur många gånger jag läst det, hört det bara för att någon vecka eller två senare så Apples egna försäljningssiffror som pekar på något helt annat.

Den här gången hävdas det att beställningarna av iPhone XR kapats ned och källan uppges vara japanska Nikkei. Gör en sökning själv och sök på neddragna ordrar och se hur många gånger Nikkei har påstått just detta och kontrollera sedan med verkligheten – dvs Apples siffror.

Techsport: Apple slashes iPhone XR production orders as demand fails to meet expectations

För tydlighetens skull ska sägas att det handlar om expansionsplaner på utökad produktion som nu enligt uppgift har dragits tillbaka. Oavsett det så finns det skäl till att vara en smula försiktig och ta uppgifterna med en nypa salt. Nikkei och andra har nämligen haft fel förr.

Rekordbra

Senaste gången gällde det iPhone X. Den telefonen var för dyr, sålde för dåligt och Apple deg ned sina beställningar, hävdade Nikkei. Några veckor senare presenterade Apple ett nytt rekordkvartal och kunde berätta att iPhone X sålde bra, bäst av alla telefoner, rent av rekordbra.

Andra gånger så har det hänvisats till “tillverkningsledet” – alltså Apples egna leverantörer. Den typen av uppgifter är yttersta osäkra även om de skulle visa sig vara riktiga, för den aktuella leverantören. Apple har ett komplicerat nätverk av leverantören och dem som leverera vad och i vilka kvaliteter vet bara Apple.

Fel

Innebär det att Nikkei har fel?

Nej, det innebär att uppgifterna är tveksamma utifrån ett historisk perspektiv där liknande påståenden flera gånger tidigare inte alls visat sig stämma. Det vi har att gå på i övrigt är att Apple sålde slut på hela sin första leverans av iPhone XR på mindre än fyra dagar och till det kan läggas ett antal andra analytiker som inte ser några tecken på sviktande försäljning eller problem med just den här modellen.

Det som skiljer iPhone XR mot de andra två modellerna är att detta är modellen för det stora flertalet användare. Det är en lite billigare iPhone med samma funktioner, i stort sett, som de dyrare men med den vanlige användaren som målgrupp.

Utifrån det följer att den inte säljer lika bra, initialt som de två andra modellerna. Vanligt folk springer inte ned dörrar för att vara först som vi andra, tekniska nördar gör. Det är det en rad andra analytiker har sagt – det finns ingen större anledning till oro, även om den inledande försäljningen inte ligger i nivå med de övriga modellerna.

Så det jag hävdar är att det här kan vara sant men tro inte att Nikkei har någon närmare kännedom om hur det verkligen förhåller sig.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This