Facebook, den sociala mediajätten, är under hårt tryck utifrån. Skandal efter skandal avslöjas runt ett företag som tycks ha allt svårare att reda ut alla turer och ge vettiga svar på vad det är som händer.

Mitt I turbulensen kommer uppgifter om att Facebook har anlitat ett aggressivt lobbyföretag som ger sug på kritiker, aktivister och medier som kritiserat Facebook mede regelrätta svartmålningskampanjer. En av kritikerna, finansmannen George Soros, har attackerats med antisemitiska påhopp.

Passande

Mark Zuckerberg och Sheryl Sandberg förnekar att de haft något med företaget, Definers Public Affairs att göra och passande nog så tar den avgående kommunikationschefen Elliot Schrage på sug det hela och fulla ansvaret för att ha anlitat Definers Public Affairs. New York Times avslöjar nu att Sheryl Sandberg beordrat en mindre utredning av George Soros sedan han skarpt kritiserat Facebook. Det i sig må nu vara mindre vackert men det är inte ovanligt eller särskilt ovanligt på den här nivån. Det handlar om varumärken värda miljarder, hur det egna företaget framställs i medierna och strategier för att undvika det Facebook, Google, Twitter och andra amerikanska jättar fruktar mest – att politikerna lägger sig i och att det kommer lagstiftning och regleringar av deras verksamhet.

Högstbjudande

Det är ingen vacker bild och i mitten har vi ett företag som många av oss använder och vars affärside är att vi ska dela med oss av allt det vi gör så att all denna information sedan kan säljas till högstbjudande. Så varför jag jag då krav på Facebook, på Twitter och en del andra tjänster?

Det är en bra och relevant fråga i sammanhanget. Varför är jag det om jag nu när så kritisk?

Jag har inget bra svar och jag antar att detr gäller för rätt många.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This