I den senaste versionen av macOS Mojave och i webbläsaren Safari så har Apple infört ännu hårdare kontroll av det som kalls “tracking”, hur annonsörer kartlägger oss ute på nätet. Apple stoppar helt enkelt många tekniker som används för att, utan vi för veta det, samlar om information om våra surf- och internetvanor.

Apples nya skydd för användare innebär att annonsörer inte lika enkelt som tidigare kan ta reda på vilka webbplatser som har besökts och det blir också betydligt svårare att spåra en användare mellan olika webbplatser.

The feature—blandly dubbed “Intelligent Tracking Prevention,” or “ITP 2″— is the second major iteration of its anti-tracking tool, which was first introduced last year. The update prevents marketers from targeting Safari users across the web. For example, someone who visits Nike’s website can’t be targeted elsewhere on the web, such as Google search or the New York Times website.

AdAge

Mobilt

Det betyder också att annonsörer inte heller kan spåra mobila användare och i USA så står den mobila versionen av Safari för en betydande del av användar-trafiken ute på nätet.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This