I den senaste versionen av macOS Mojave och i webbläsaren Safari så har Apple infört ännu hårdare kontroll av det som kalls ”tracking”, hur annonsörer kartlägger oss ute på nätet. Apple stoppar helt enkelt många tekniker som används för att, utan vi för veta det, samlar om information om våra surf- och internetvanor.

Apples nya skydd för användare innebär att annonsörer inte lika enkelt som tidigare kan ta reda på vilka webbplatser som har besökts och det blir också betydligt svårare att spåra en användare mellan olika webbplatser.

The feature—blandly dubbed ”Intelligent Tracking Prevention,” or ”ITP 2″— is the second major iteration of its anti-tracking tool, which was first introduced last year. The update prevents marketers from targeting Safari users across the web. For example, someone who visits Nike’s website can’t be targeted elsewhere on the web, such as Google search or the New York Times website.

AdAge

Mobilt

Det betyder också att annonsörer inte heller kan spåra mobila användare och i USA så står den mobila versionen av Safari för en betydande del av användar-trafiken ute på nätet.