Apple Watch kan mäta dina hjärtslag och hålla koll på din puls. Klockan kan mäta hur du rör på dig, räkna steg och hålla koll på hur du tränar. Apple Watch kan också hålla koll på dig så att du kan kalla på hjälp om du faller och varna dig för oregelbunden hjärtrytm.

Till alla dessa funktioner kan läggas att du kan dela dina ringar med andra och du kan utmana andra på träningstävlingar. Apple Watch skulle kunna användas för friskvård i kombination med funktioner för att medarbetare lättare ska kunna hålla koll på meddelande, mail, larm och mängder av andra funktioner. Frågan är då hur företag ska hantera Apple Watch om de vill använda klockan som ett verktyg bland medarbetarna?

Friskvårdspengar

Idag finns ett system med så kallade friskvårdspengar. Företag kan utan att den anställde förmånsbeskattas köpa in friskvård, ofta i form av ett gymkort, eller en del av ett gymkort. Tanken är att den ställde ska träna, bli friskare, röra på sig mer och sedan ska företaget hålla koll på hur kortet/pengarna används. Det är bara det att det sista görs om inte sällan så inte i så stor utsträckning som egentligen är kravet.

Kan då friskvårdspengar användas för att köpa en Apple Watch till de anställda?

Nja, det är frågan om skattemyndigheterna skulle godkänna det – även om klockan används för att se till att medarbetarna utmanar varandra, rör på sig och även om resultaten rapporteras in.

Förmån

Här handlar det om att inte gå i fällan så att klockan blir en skattepliktiga förmån. Nu skulle klockan kunna anses vara ett verktyg och en hjälp i medarbetarnas arbete på samma sätt som en mobiltelefon. Då handlar det inte längre om friskvård, naturligtvis.

Så frågan är då om anställda skulle kunna få en Apple Watch som friskvård, förutsatt företaget använder utmaningar, mäter och ser till att alla som har fått en klocka faktiskt rör på sig?

Klockan kan mäta om du rör på dig, tjata på dig att du ska röra på dig, ställa dig upp och även ta en andningspaus. Allt det är friskvård.

Jag antar att frågan bara kan avgöras om ett företag är berett att dra saken vidare och pröva den skatterättsligt, eller om skattemyndigheterna godkänner Apple Watch som friskvård. Sedan finns ju de tekniska detaljerna då en klocka bara kan kopplas till en iPhone. Företaget måste ju ha iPhones som företagsmobiler för att det ska fungera.

Så är Apple Watch friskvård?

I högsta grad, om än kanske inte skatterättsligt.

Kan komma

Är detta då bara spekulationer och lösa funderingar?

Nej, jag har pratat med vår närmaste samarbetspartner Macsupport/mStore och där tittar de på den här frågan – kan de erbjuda företagen Apple Watch som en friskvård eller måste klockan säljas in som ett verktyg och en förlängning av en iPhone?

I botten finns vår hälsa. Företagen har ett intresse i att ha friska medarbetare. Det ger en bättre arbetsmiljö, anställda som, mår bättre, är sjuka mindre och i en förlängning så jobbar vi bättre.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This